Nedeľa9. jún 2024, meniny má Stanislava, zajtra Margaréta, Gréta

Mikloš: Slovnaft ďalej zneužíva monopolné postavenie

Ivan Mikloš
Ivan Mikloš

BRATISLAVA - Podľa ministra financií Ivana Mikloša Slovnaft pokračuje v zneužívaní svojho dominantného postavenia na trhu s pohonnými látkami.

„Máme informácie, že pokračuje takéto správanie“, povedal Mikloš v diskusnej relácii televízie Markíza Sito. Slovnaftu, ktorému za neprimeranú cenovú politiku udelilo ministerstvo financií pokutu vo výške 1,35 miliardy korún tak podľa Mikloša hrozia ďalšie sankcie.

Generálny riaditeľ spoločnosti Slovnaft Vratko Kaššovic obvinenia odmietol s tým, že Slovensko je otvorený trh, kde o cene rozhoduje konkurenčné prostredie. Vyše 300 percentný nárast zisku spoločnosti v minulom roku odôvodnil zvýšením zisku z exportu ropných produktov.

Podľa poslanca Smeru Borisa Zalu je prípad Slovnaftu dôkazom, že privatizácia prirodzených monopolov bola „úplne zbytočná“. Slovnaft však nepovažuje za jediného vinníka vzniknutej situácie. Ceny palív podľa Zalu umelo zvyšuje vysoká spotrebná daň. Smer preto navrhne jej zníženie tak, aby dopad na štátny rozpočet neprekročil 3,6 miliardy korún, povedal Zala.

Dodal, že návrhy Smeru na zmenu sadzieb dane nie sú reformnou koncepciou strany, majú len „zaplátať diery“ spôsobené politikou súčasnej vlády. Mikloš návrh odmietol ako nekompetentný. Smer sa podľa neho radikalizuje, pretože začína byť nervózny z pozitívnych dopadov reforiem.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu