Nedeľa2. jún 2024, meniny má Oxana, Xénia, zajtra Karolína, Kevin

Jusko vidí priestor pre ďalšie rokovanie Slovnaftu a MF

Marián Jusko
Marián Jusko

BRATISLAVA - Nový člen predstavenstva rafinérskej spoločnosti Slovnaft Marián Jusko vidí priestor pre ďalšie rokovania v rámci správneho konania Ministerstva financií SR (MF) o uložení pokuty vo výške 1,35 mld. Sk.

Keďže proces ešte nie je dokončený, Jusko verí, že by sa ešte mohli uskutočniť diskusie medzi predstaviteľmi rafinérie a ministerstva. "Bol by som rád, keby som sa tejto diskusie mohol zúčastniť aj ja" uviedol v piatok Jusko. Podľa neho by sa do procesu mohla zakomponovať ešte tretia strana, ktorou by boli nezávislé a špecializované firmy. "Tieto firmy by do procesu priniesli nový nádych a mali by doň vstúpiť bez predsudkov," podčiarkol Jusko.

Keďže je Jusko v spoločnosti Slovnaft ešte len krátke obdobie, nevyjadril sa bližšie k správnemu konaniu. "Preštudoval som si už niektoré materiály, stále však nemôžem vyjadriť svoj jednoznačný postoj. Názor si ešte len vytváram," povedal Jusko. Podľa neho totiž štátny orgán má právo zaoberať sa firmou pri podozrení zo zneužívania postavenia či podmienok podnikania, na druhej strane má dotknutý subjekt právo argumentovať. Aj preto Jusko verí, že spoločné rokovanie by mohlo mať úspech.

Rafinéria sa v utorok voči prvostupňovému rozhodnutiu MF odvolala. Na druhom stupni bude rozhodovať minister financií Ivan Mikloš. "Minister financií prisľúbil, že sa prípadom bude zaoberať veľmi pozorne," uviedol generálny riaditeľ Slovnaftu Vratko Kaššovic. K tomu, aký výsledok rozhodnutia očakáva sa však nechcel vyjadriť. Dodal len, že Slovnaft, ak to bude potrebné, využije všetky zákonné prostriedky. Príchod bývalého guvernéra Národnej banky Slovenska do Slovnaftu však podľa neho nie je správne spájať s tým, že by chcel Slovnaft využiť jeho dobré vzťahy s MF v rámci konania.

MF vykonalo v spoločnosti Slovnaft cenovú kontrolu v mesiacoch november a december minulého roka, pričom kontrolu zameral na dodržiavanie zákona o cenách za roky 2002, 2003 a za deväť mesiacov roka 2004. Uvedená kontrola podľa Mikloša zistila, že Slovnaft porušil v roku 2002 cenovú disciplínu vo výške 252,1 mil. Sk a o rok neskôr na úrovni 275,9 mil. Sk. Slovnaft zároveň za prvé tri štvrťroky minulého roka inkasoval neprimeraný zisk, čim porušil zákon vo výške 824 mil. Sk. Okrem toho spoločnosť nepredložila cenovým orgánom pravdivé informácie, za čo mu bola uložená pokuta vo výške 1 mil.

Správne konanie v spojení s uložením pokuty pre Slovnaft za zistené porušenie zákona o cenách začalo MF 17. januára tohto roka a prvostupňové rozhodnutie dostal Slovnaft 15. februára 2005. Odvolal sa 1. marca. Na rozhodnutie o odvolaní má MF podľa poradcu ministra financií Petra Papanka 30, resp. 60 dní od jeho doručenia. Proti tomuto rozhodnutiu už nie je možné podať odvolanie. Ako však zdôraznil Papanek, Slovnaft môže uplatniť mimoriadny opravný prostriedok a to podaním návrhu na súd na preskúmanie rozhodnutia.

"Lehota na odvolanie je 60 dní od doručenia rozhodnutia II. stupňa," skonštatoval Papanek. Dodal, že proti rozhodnutiu súdu sa môže Slovnaft odvolať až na Najvyšší súd SR.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu