Sobota18. máj 2024, meniny má Viola, zajtra Gertrúda

V júni sa predalo rekordných 11 tisíc áut, vďaka šrotovnému

BRATISLAVA - Štátna podpora na kúpu nového auta potiahla v júni odbyt nových osobných a malých nákladných áut na najvyššiu mesačnú úroveň za celé obdobie ich evidencie.

V šiestom mesiaci predaj automobilov týchto kategórií stúpol na 11.509 kusov, čo bolo o 28 percent viac ako v júni 2008. Dnes o tom informovalo Združenie automobilového priemyslu.

Výsledky predaja v posledných mesiacoch napomohli vymazať straty odvetvia zo začiatku roka, v prvom kvartáli sa odbyt prepadol medziročne asi o štvrtinu. Od januára do konca júna bolo zaregistrovaných 48.187 áut, čo bolo len o 20 kusov menej ako počas prvého polroka vlaňajška.

"V júni 2009 kulminoval rast, ktorému napomohlo šrotovné," komentoval výsledky odbytu ZAP. Štát na dve vlny šrotovného, teda príspevok na kúpu nového výmenou za likvidáciu staršieho vozidla, vyčlenil 55,3 milióna eur (1,67 miliardy Sk). Podporil tak kúpu viac ako 40.000 nových áut. Šrotovné zaviedli aj ďalšie krajiny, predaj na Slovensku potiahlo už v marci.

Najviac, 2235 automobilov v júni predala tradične česká Škoda. Značka si v prvom polroku udržala najvyšší trhový podiel (16,55 percenta), medziročne však klesol o viac ako tri percentuálne body. Na ďalších priečkach sa umiestnili francúzske značky Peugeot s vyše deviatimi percentami a Renault (8,69 pct), za ktorými nasledovala juhokórejská Kia.

Výrazný pád v prvom polroku zaznamenal odbyt nových nákladných áut a kamiónov, ktoré sa oproti rovnakému obdobiu vlaňajška prepadli o viac ako 60 percent. Do konca júna sa predalo tiež o 15,56 percenta menej autobusov.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu