Streda15. máj 2024, meniny má Žofia, Sofia, zajtra Svetozár

Autobusy za 23,4 milióna eur pre DPB dodá Mercedes

Branislav Záhradník
Branislav Záhradník (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Štyri desiatky nových kĺbových nízkopodlažných autobusov pre bratislavský dopravný podnik za 23,4 milióna eur (704,95 milióna Sk) bez dane z pridanej hodnoty dodá spoločnosť Mercedes Benz Slovakia.

O dnešnom rozhodnutí výberovej komisie informoval predseda predstavenstva DPB Branislav Zahradník. Mercedes bol jediným záujemcom, ktorý sa do tendra prihlásil. "Prednosťou vozidiel bude klimatizácia v celom interiéri vozidla a vysoká prepravná kapacita viac ako 184 cestujúcich," poznamenal Zahradník.

Nové vozidlá s naftovým pohonom plánuje mestský prepravca nasadiť na najdôležitejšie trasy. Prvé autobusy by sa mali objaviť v uliciach hlavného mesta na začiatku budúceho roka, dodal Zahradník. DPB plánuje vyhlásiť ešte dva tendre na nové vozidlá. Predbežné oznámenie o druhom tendri už Úradný vestník Európskej únie zverejnil.

Z informácií vyplýva, že hodnota autobusov mestskej hromadnej dopravy by mala byť 29,88 milióna eur (900,16 milióna korún). Počet vozidiel zatiaľ nebol spresnený. Poslednú súťaž plánuje prepravca vyhlásiť v októbri. V troch tendrov by chcel DPB podľa Zahradníka zakúpiť takmer 200 vozidiel.

Súťaže na dodávku nových autobusov rozbehol DPB po tom, čo zrušil predchádzajúci tender za 2,5 miliardy korún (82,98 milióna eur) na podnet Úradu pre verejné obstarávanie. DPB disponuje zhruba štyrmi stovkami autobusov, z toho približne polovicu tvoria veľkokapacitné vozidlá. Tie sú podľa skorších vyjadrení Zahradníka po skončení doby životnosti. Nedostatok vozidiel sa dopravný podnik snaží vykryť aj prenájmom od iných prepravcov.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu