Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Banky opäť zavedú poplatky za manipuláciu s mincami

ilustračné foto
ilustračné foto

BRATISLAVA - Viaceré banky od septembra opäť zavedú poplatky za manipuláciu s mincami. Prestane totiž platiť dočasné obmedzenie, ktoré od marca do konca augusta zaviedol parlament, aby obchodníci nemuseli platiť za vkladanie veľkých počtov mincí po zavedení eura. Peňažné domy chcú ponechať niektoré zvýhodnenia a menšie počty kusov mincí spoplatňovať nebudú.

"Banka sa od začiatku septembra vracia k systému, ktorý platil pred prvým marcom," povedal hovorca Slovenskej sporiteľne Štefan Frimmer. Najväčší bankový dom v krajine tak opäť začne účtovať klientovi poplatok za viac ako 100 kusov mincí. Dvadsať centov (6 Sk) zaplatí zákazník za spracovanie každých ďalších začatých 100 kusov pri minciach nižšej nominálnej hodnoty. Jedno euro (30,126 Sk) si banka zaúčtuje za mince v hodnote desať, 50 centov, jedno a dve eurá (zhruba 3, 15, 30 a 60 Sk).

Banka má podľa Frimmera so spracovaním mincí náklady a ani zavedené sadzby ich úplne nepokryjú. "Poplatky, ktoré banka má za spracovanie eurových mincí, pokrývajú len asi polovicu nákladov na ich spracovanie," dodal.

Tatra banka oproti sadzbám spred marca posunie hranicu na spoplatňovanie mincí z pôvodných 20 kusov na 100 kusov. Zhruba štyri pätiny klientov banky však vkladá na účty do 100 kusov mincí, poznamenal hovorca banky Boris Gandel. "V poplatku za spracovanie hotovosti sú zahrnuté náklady, ktoré má banka na pracovníkov v pobočkách, pracovníkov v centrálnych pokladniach, náklady na bankovú techniku, náklady na balíčkovanie mincí a na prepravu hotovosti," doplnil Gandel. Poplatok bude predstavovať dve percentá zo spracovanej sumy.

Ďalší popredný peňažný ústav VÚB od začiatku septembra spoplatní vklady mincí nad 200 kusov.

Sadzby bánk kritizovali v minulosti najmä obchodníci. "Každý poplatok zvyšuje náklady," poznamenal prezident Zväzu obchodu a cestovného ruchu Pavol Konštiak. Dodal však, že aj banky sú podnikateľské subjekty a s manipuláciou s mincami majú náklady. Konštiak tiež zdôraznil, že poplatky by nemali byť vyššie než napríklad v okolitých krajinách.

V minulosti zástupcovia bánk tvrdili, že podnikatelia majú nadbytočné množstvo eurových mincí pred januárovým vstupom krajiny do eurozóny, keďže sa predzásobili eurovými mincami viac než potrebovali. Podľa Konštiaka však peňažný trh je už dávnejšie stabilizovaný a podnikatelia už nadmerné množstvo eurových peňazí nedržia.

Obchodníkom pribudlo väčšie množstvo mincí aj preto, že nová mena má osem eurových mincí, zatiaľ čo slovenská koruna mala päť mincí.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu