Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Ako neprísť o sociálne štipendium

Rodiny, ktoré sa ocitli v hmotnej núdzi a chcú zabezpečiť svojim deťom vzdelanie, majú ďalšiu možnosť. Môžu požiadať o sociálne štipendium z prostriedkov Európskeho sociálneho fondu. V novom školskom roku museli študenti požiadať o štipendium.

Ak ste tak urobili, tak táto žiadosť vám platí na celý školský rok. To znamená, že po polročnom vysvedčení nemusíte opätovne žiadať o štipendium. Postačí, ak po prehodnotení prospechu prinesiete nové potvrdenie z úradu práce, sociálnych vecí a rodiny.

Peniaze na štúdium vyplatia iba tým, ktorí znova predložia potrebné doklady

"Vzhľadom na to, že študent sa posudzuje spoločne s osobami, ktorým sa poskytuje pomoc v hmotnej núdzi, každý uchádzač o štipendium musí predložiť doklad z úradu práce, sociálnych vecí a rodiny, že rodina poberá dávku v hmotnej núdzi. Upozorňujem, že žiadne iné doklady o sociálnych pomeroch v rodine alebo doklady o dôchodkoch sú nepostačujúce a neakceptujú sa," uvádza Ľubica Chomová z Ústavu informácií a a prognóz školstva (ďalej ÚIPŠ). Iba s takýmto dokladom môže študent požiadať o sociálne štipendium z Európskeho sociálneho fondu. Pre zaujímavosť uvádzame, že od začiatku školského roka vzrástol záujem o sociálne štipendiá 4-násobne.

Kde treba vybavovať

Žiadosť o pomoc v hmotnej núdzi si podajte na úrade práce, sociálnych vecí a rodiny podľa miesta trvalého pobytu. Potvrdenia sa vydávajú na základe rozhodnutia o tom, že rodina sa posudzuje ako v hmotnej núdzi a poberá dávku v hmotnej núdzi. "Žiadosť o sociálne štipendium spolu s potrebným dokladom z úradu práce, sociálnych vecí a rodiny potom odovzdáte škole, ktorú navštevujete. Tam dostanete aj potrebné tlačivo žiadosti o štipendium a podrobné informácie," upozorňuje Ľ. Chomová.

Podanie žiadosti

Ak ste si nepodali žiadosť o štipendium na začiatku školského roka, môžete tak urobiť hneď, ako splníte podmienky na jeho priznanie. Štipendium sa poskytne od prvého dňa kalendárneho mesiaca, v ktorom si žiadosť podáte. Napríklad, ak by ste si žiadosť podali 28. februára, bude vám patriť štipendium za celý mesiac. Avšak nemožno vo februári spätne žiadať o štipendium za predchádzajúce mesiace. Dôležitý je dátum na žiadosti a dátum potvrdenia z úradu práce, sociálnych vecí a rodiny.

Po polročnom vysvedčení

Riaditelia škôl prehodnotia výšku štipendií na základe nových polročných známok, presne povedané podľa ich priemerov. "V prípade, že by sa výška štipendia zmenila, rozhodnú o zmene a budú o tom informovať Ústav informácií a prognóz školstva," hovorí Ľ. Chomová. "Študenti, samozrejme, musia ešte priniesť spomínané potvrdenie z úradu práce, sociálnych vecí a rodiny. Dátum na potvrdení by nemal byť starší ako mesiac."

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu