Sobota18. máj 2024, meniny má Viola, zajtra Gertrúda

Šrotovné pomohlo predaju áut aj v júli

(Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Šrotovné potiahlo predaj nových osobných a malých nákladných áut i v júli. Odbyt áut medziročne stúpol na 11.210 kusov, čo je o pätinu viac ako v júli 2008. Informovalo o tom dnes Združenie automobilového priemyslu (ZAP).

Celkovo odbyt nových áut za prvých sedem mesiacov tohto roka napriek hospodárskej kríze presiahol počet zaregistrovaných vozidiel v rovnakom období vlaňajška o 1856 kusov.

"Zatiaľ čo po júnových registráciách sa vyrovnal medziročný pokles odbytu áut, ktorý vznikol v prvom štvrťroku tohto roku, po júlových registráciách je celkový odbyt áut prvý krát tohto roku opäť v pluse," informovalo ZAP. Po prvom štvrťroku tohto roka odvetvie ešte bojovalo s klesajúcim odbytom, ktorý bol medziročne nižší približne o štvrtinu.

Vláda vtedy postupne spustila dve vlny šrotovného. Príspevkami na kúpu nového auta výmenou za likvidáciu staršieho vozidla, na ktoré vyčlenila 55,3 milióna eur (1,67 miliardy Sk), podporila predaj viac ako 40.000 áut. Najžiadanejšou značkou bola aj v júli česká Škoda, ktorá predala 1861 vozidiel a dosiahla trhový podiel 16,56 percenta.

Na druhé miesto predajnosti postúpil francúzsky Renault (9,75 percenta), nasledoval francúzsky Peugeot (8,56 percenta) a juhokórejská Kia (7,91 percenta). Počas prvých siedmich mesiacov bolo zaregistrovaných 239 nových nákladných áut do 12 ton, čo je oproti rovnakému obdobiu vlaňajška o takmer 63 percent menej ako vlani. Vo vyššej hmotnostnej kategórii nad 12 ton bol medziročný pokles vyše 75-percentný.

Do konca júla sa predalo v porovnaní s rovnakým obdobím vlaňajška len o niečo menej autobusov, ktorých odbyt klesol o 0,85 percenta.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu