Sobota18. máj 2024, meniny má Viola, zajtra Gertrúda

Nezamestnanosť v okrese Levice dosiahla 14,31 %

(Zdroj: Jupiterimages)

NITRA – Miera nezamestnanosti v okrese Levice dosiahla 14,31 percenta. Na takejto úrovni bola naposledy na začiatku roka 2004. Odvtedy stále klesala, pod čo sa podpísali investície v levickom priemyselnom parku.

Pokles sa zastavil po prepuknutí hospodárskej krízy na konci roka 2008. Ako informovala Anna Brokešová z Úradu práce, sociálnych vecí a rodiny v Leviciach, v súčasnosti evidujú 9 559 uchádzačov o zamestnanie, voľných pracovných miest je 193.

Nezamestnanosť vzrástla ku koncu júna o 0,30 percenta. “Nepočítali sme s tým, mysleli sme, že zostane na doterajšej úrovni a bude tam tendencia znižovania. Sezónna a brigádnická práca je však úplne na útlme a zamestnávatelia radšej zamestnávajú na dohodu, pretože sa im to viac finančne oplatí,” povedala Brokešová. Štatistiku by mohla vylepšiť dostavba druhého bloku jadrovej elektrárne Mochovce. Úrad práce má už teraz v ponuke 50 pozícií v oblasti stavebných prác. Celkovo by sa pri tejto investícii malo zamestnať do 3 000 ľudí, z toho väčšina by mala byť z regiónu. Pozitívom tiež je, že sa zastavil prílev nezamestnaných, ktorí predtým pracovali v Maďarsku. Počas posledných dvoch mesiacov sa začali Slováci u našich južných susedov opäť zamestnávať.

Najvyšší podiel v prírastku do evidencie tvoria dobrovoľne nezamestnaní. V rámci hromadných prepúšťaní pribudlo za prvý polrok 2009 do evidencie úradu práce 280 ľudí. Hromadné prepúšťanie v okrese Levice ohlásilo v súvislosti s krízou šesť firiem, naposledy to boli v marci Slovenské energetické strojárne, a.s. Tlmače, ktoré prepúšťajú 66 z celkového počtu 2 100 zamestnancov. V Gastro Tlmače prepustili 51 ľudí, v Oppermann Industrial Webbing 82, v Novatextil Nová Dedina 56, v Kufferath Slovakia 63 a v Arteco 104 zamestnancov.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu