Nedeľa26. máj 2024, meniny má Dušan, zajtra Iveta

Nezamestnanosť v Prešove stúpla na 15,95 %

(Zdroj: Jupiterimages)

PREŠOV – V okresoch Prešov a Sabinov k poslednému májovému dňu dosiahla evidovaná miera nezamestnanosti 15,95%. V samotnom Prešovskom okrese prekročila 14 %, Sabinovský okres sa dostal cez hranicu 22 %.

Do práce by mohlo okamžite nastúpiť 15 806 ľudí evidovaných na prešovskom Úradu práce, sociálnych vecí a rodiny. Celkom hľadá prácu až 17 288 nezamestnaných, pričom na úrade práce im mohli ponúknuť iba 229 voľných pracovných miest. Na jednu pracovnú pozíciu čaká 76 uchádzačov. Pracovná ponuka medziročne poklesla o 869 miest. Firmy, ktoré nahlásili hromadné prepúšťanie, ho postupne začali realizovať. Počty nezamestnaných v máji zvýšili aj absolventi vysokých škôl. Od začiatku roka tento prítok zvyšujú aj ľudia, ktorí pracovali v zahraničí. Hlavný nápor absolventov tu očakávajú po prázdninách. Kým v predchádzajúcich piatich rokoch boli bez práce hlavne ľudia so základným alebo žiadnym vzdelaní a na trhu práce chýbali hlavne strojári, dnes prácu nemajú ani odborníci s touto špecializáciou.

Ako informovala analytička trhu práce prešovského ÚPSVaR Anna Molčanová, v počte nezamestnaných sa zhoršila aj pozícia celého Prešovského kraja. Za sledované obdobie sa PK ocitol hneď po Banskobystrickom na konci rebríčka nezamestnanosti na Slovensku, čím si vymenil túto nelichotivú pozíciu s Košickým krajom. Kontrolóri z úradu práce zistili, že vysoká nezamestnanosť dáva živnú pôdu nelegálnej práci. Od začiatku roka našli v siedmich organizáciách pracovať ľudí na čierno, boli medzi nimi aj cudzinci z Ukrajiny, ktorí pracovali v stavebníctve.

Od začiatku roka na prešovský ÚPSVaR nahlásili viaceré firmy hromadné prepúšťanie. Ohrozené pracovné miesta sú hlavne v strojárskom, drevárskom a textilnom priemysle, ale prepúšťanie avizovala aj farmaceutická výroba. O prácu prišli aj všetci zamestnanci prešovského závodu Solivary, a.s. v počte 155, s ktorými zamestnávateľ skončil pracovný pomer dohodou. Stalo sa tak potom, ako firma na seba uvalila konkurz. Molčanová potvrdila, že Solivary nenahlásili na úrad práce hromadné prepúšťanie, ale do ich evidencie sa už prihlásilo 121 bývalých pracovníkov Solivarov. ÚPSVaR preto požiadal Inšpektorát práce v Prešove, aby urobil kontrolu, či v tomto prípade nedošlo k porušeniu zákona. Hovorca Inšpektorátu práce Ľubomír Tomečko uviedol, že ich kontrolóri v Solivaroch boli tento týždeň. Po skončení inšpekcie majú lehotu 30 dní a v tomto termíne zverejnia jej výsledok.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu