Piatok10. máj 2024, meniny má Viktória, zajtra Blažena

Petíciu za zachovanie II. piliera podpísalo 15 tisíc ľudí

(Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Petíciu za zachovanie súčasnej výšky odvodov na súkromné účty v rámci druhého dôchodkového piliera podporilo za tri a pol mesiaca 15.000 ľudí. Informoval o tom Marcel Vrchota z občianskeho združenia Sporiteľ, ktoré podpisy zbiera.

Organizácia, v ktorej pôsobí aj bývalý minister sociálnych vecí Ľudovít Kaník, chce v akcii pokračovať, kým nezíska podporu 100.000 ľudí. To je hranica potrebná na to, aby sa petíciou musel zaoberať parlament.

V druhom penzijnom pilieri si na dôchodok od roku 2005 sporí odkladaním časti odvodov približne 1,5 milióna ľudí. Súčasná vláda premiéra Roberta Fica (Smer-SD), ktorá už presadila úpravy sporenia, systém podľa združenia zhoršila. Údajne tiež hrozí, že zníži sumu odvody, ktorá smeruje na osobné účty sporiteľov. Návrh na úpravu pomeru odvodov vláda však doteraz nepredložila.

Súčasný kabinet presadil v systéme dôchodkového poistenia, ktorý zaviedla bývalá vláda Mikuláša Dzurindu, viaceré zmeny. Napríklad predĺžil povinnú dobu sporenia na súčasných 15 rokov z pôvodných desiatich. Okrem toho začiatkom tohto roka po druhýkrát umožnil ľuďom prehodnotiť svoje rozhodnutie sporiť si na dôchodok v druhom pilieri a presmerovať aj doteraz nasporené prostriedky na účet Sociálnej poisťovni.

Vláda znížila od júla aj maximálnu výšku poplatkov, ktoré môžu dôchodkové správcovské spoločnosti vyberať za správu fondov, prostredníctvom ktorých investujú peniaze klientov. Zároveň im pribudla povinnosť garantovať vložené peniaze.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu