Štvrtok23. máj 2024, meniny má Želmíra, zajtra Ela, Vanesa

Euro bankám v čase krízy pomohlo

RATISLAVA - Príprava Slovenska na zavedenie eura v závere minulého roka a s tým súvisiaci nárast objemu vkladov občanov v bankách pomohol bankovým domom zmierniť dopady finančnej krízy. Podľa Národnej banky Slovenska (NBS) zaznamenali banky aj vďaka prechodu na novú menu pomerne výrazný nárast zdrojov od klientov, ktoré vysoko prevažovali objem poskytnutých úverov.

"Najmä v čase finančnej krízy ide o pozitívny jav, keďže banky ešte viac znížili závislosť od získavania zdrojov na finančných trhoch," konštatuje centrálna banka v analýze slovenského finančného sektora za minulý rok. Bankám tak nárast zdrojov od klientov pomohol, keďže tieto zdroje nemuseli získavať na finančných trhoch, ktoré negatívne ovplyvnila kríza.

Tá spôsobila nárast cien zdrojov ako aj ich menšiu dostupnosť. Objem vkladov v slovenských bankách už dlhodobo mierne rastie. Pred príchodom eura sa však v druhej polovici minulého roka tento rast ešte výrazne zintenzívnil. Ku koncu roku 2008 dosahoval objem vkladov v slovenských bankách bez vkladov bánk rekordných viac ako 39 mld. eur.

Za celý minulý rok tak vklady narástli o 5,5 mld. eur, pričom v posledných troch mesiacoch roka vklady narástli až o 4,5 mld. eur. "Časť z tohto nárastu možno pripísať odlevu vkladov z podielových fondov, ale najvýznamnejším faktorom nárastu bolo ukladanie hotovosti do bánk pred menovou konverziou. Z hľadiska štruktúry zaznamenali najväčší nárast vklady obyvateľstva," konštatuje centrálna banka.

Zvýšenie vkladov vplyvom zavedenia eura tak bankám dodalo ďalšie zdroje na poskytovanie úverov bez rizika ohrozenia kapitálovej primeranosti.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu