Štvrtok16. máj 2024, meniny má Svetozár, zajtra Gizela

Prezident podpísal pomoc štátu bankám

BRATISLAVA - Prezident Ivan Gašparovič podpísal zákon o opatreniach na zmiernenie vplyvov globálnej finančnej krízy na bankový sektor. Štát tak bude môcť bankám v prípade ich problémov poskytovať osobitnú záruku za dlhopisy, ktoré banky vydajú so splatnosťou do troch rokov alebo za úver poskytnutý banke so splatnosťou do roka.

Stabilizačná pomoc sa môže poskytnúť bankovej inštitúcii aj formou vkladu štátnych finančných aktív do základného imania banky. Jednou z možností je, že by štát priamo kapitálovo vstúpil do banky s tým, ak by išlo len o dočasnú pomoc.

Cieľom zákona je vytvoriť legislatívne predpoklady na využitie možných nástrojov efektívneho predchádzania, resp. zmierňovania možného prenosu vplyvov globálnej finančnej krízy z bankového sektora na ekonomiku Slovenska a zachovanie stability finančného systému.

Podľa ministra financií Jána Počiatka však v súčasnosti žiadne banky pomoc nepotrebujú. Podľa neho bolo len potrebné zadefinovať prehľadné pravidlá, ktorými by sa banky v prípade problémov vedeli riadiť. Pomoc sa bude poskytovať na základe žiadosti banky. Ide o preventívne opatrenia, ktoré podľa rezortu financií zvýšia úroveň pripravenosti na riešenie krízovej finančnej situácie v bankách a zabezpečia stabilitu finančného systému. Počiatek tvrdí, že zákonom chcú len zadefinovať prehľadné pravidlá, ktorými by sa banky v prípade problémov vedeli riadiť.

Stabilizačnú pomoc možno poskytnúť len na účely zabezpečenia podpory hospodárstva SR prostredníctvom ďalšieho poskytovania úverov bankou na uspokojenie existujúceho dopytu po úveroch alebo stabilizácie finančnej situácie banky. Banka ako prijímateľ pomoci je povinná za jej poskytnutie zaplatiť odplatu vo forme úroku z poskytnutej výšky pomoci alebo poplatku.

Zákon zároveň upravuje obmedzenia, ktoré banka musí prijať v záujme predídenia použitia poskytnutej pomoci v rozpore s jej účelom a na zabránenie obmedzovania hospodárskej súťaže. O poskytovaní pomoci bude rozhodovať vláda, poskytovateľom pomoci bude Ministerstvo financií SR. Administratívny proces predkladania a posudzovania žiadosti by mal trvať štyri dni.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu