Utorok7. máj 2024, meniny má Monika, zajtra Ingrida

Ceny energií pre domácnosti zrejme klesnú

BRATISLAVA - Domácnosti by sa mali dočkať poklesu cien energií. Ako povedal v pondelok pred novinármi šéf Úradu pre reguláciu sieťových odvetví Jozef Holjenčík, na jeseň by mohla pre domácnosti klesnúť cena zemného plynu a na budúci rok cena elektrickej energie.

"Zatiaľ vyzerá všetko tak, že dostaneme nový cenový návrh, čo sa týka cien plynu. V budúcom roku vidíme priestor aj čo sa týka cien elektriny, čiže predpokladáme, že v budúcom roku dôjde k nejakému poklesu cien elektriny pre domácnosti," povedal Holjenčík.

Šéf regulačného úradu zatiaľ nechcel špekulovať o koľko percent by sa mohla v priemere pre domácnosti znížiť cena plynu či cena elektrickej energie. "Regulačný úrad tu nie je od toho, aby špekuloval. Myslím si, že v polovici júla budú známe všetky analýzy a budeme sa k danej problematike vedieť bližšie vyjadriť," dodal Holjenčík.

Podľa neho celoročný vývoj v oblasti cien ropy na svetových trhoch poukazuje na to, že existuje určitý priestor na zmenu cenového rozhodnutia v prospech cien zemného plynu pre domácnosti. Šéf ÚRSO pripustil aj možnosť, že ak Slovenský plynárenský priemysel nepredloží návrh na zníženie cien plynu, urobí tak regulačný úrad z vlastnej iniciatívy.

"Pokiaľ budú ceny priaznivé, to znamená pokiaľ sa bude cena komodity priaznivo vyvíjať na svetových trhoch a vzťah dolára a eura bude pozitívny, tak je na to vysoký predpoklad. Ale počkajme ešte na polročný vývoj a potom budeme mať dostatok relevantných informácií, ktoré môžeme použiť pri našom ďalšom konaní," konštatoval Holjenčík.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu