Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Na Slovensku môžu vzniknúť desiatky nových sociálnych podnikov

Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny
Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny

BRATISLAVA - Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny vydalo od začiatku roka licencie na vznik 18 nových sociálnych podnikov, ktoré majú prispieť k zníženiu nezamestnanosti. Ďalších desať žiadostí pritom posudzuje. Informovali o tom dnes zástupcovia ministerstva.

Nové podniky by mali vytvoriť 568 nových pracovných miest, štát ich podporí 2,41 miliónmi eur (72,6 milióna Sk). V súčasnosti v krajine funguje osem pilotných sociálnych podnikov. Ministerstvo zriadilo prvé podniky v rámci plánu zamestnávania dlhodobo nezamestnaných - prevažne ľudí s nižšou kvalifikáciou vlani v lete.

Vyčlenilo na ne 23,8 milióna eur (717 miliónov Sk). Viac ako 80 percent z nich mala uhradiť Európska únia. Licencie na nové podniky ministerstvo vydalo napriek tomu, že doposiaľ nevyhodnotilo efektivitu fungovania starých projektov, veľké pochybenie pri ich práci údajne zatiaľ nenašlo. Opozícia zakladanie sociálnych podnikov kritizuje, pretože sú údajne neefektívne.

Mimovládna organizácia Inštitút pre dobre spravovanú spoločnosť (SGI) minulý týždeň upozornila, že sociálne podniky pridelili peniaze ľuďom blízkym vládnym stranám Smer-SD a ĽS-HZDS. Ministerstvo chce prácu podnikov posudzovať v novembri. "Nedá sa čakať, že v situácii, keď sa ešte len rozbiehajú, okamžite vytvoria veľké množstvo pracovných miest," uviedol generálny riaditeľ Sekcie riadenia Európskeho sociálneho fondu na ministerstve Juraj Ťapák.

Nespresnil však koľko pracovných miest sa vytvorilo v ôsmich existujúcich podnikoch. Podľa Ťapáka vznikli ešte pred krízou a museli v priebehu roka prehodnocovať svoje aktivity. Predpokladá však, že svoje ciele splnia. Zamestnať majú minimálne 50 pracovníkov a aspoň 250 ľudí majú preškoliť pre partnerské spoločnosti.

"Majú povinnosť udržať tieto pracovné miesta ďalších päť rokov, ak ich nedodržia, musia peniaze vracať," povedal Ťapák. Podmienkou získania dotácie tiež je, že podnik zamestná aspoň 30 percent znevýhodnených uchádzačov o zamestnanie, napríklad dlhodobo nezamestnaných. Celkovo chce ministerstvo v sociálnych podnikoch zamestnávať počas dvoch rokov 20.000 ľudí.

Zatiaľ čo podniky, ktoré vznikli v minulom roku mohli pridelené peniaze použiť na vzdelávanie, nákup technológií a na mzdy, nové firmy podporené štátom ich budú môcť použiť už len na príspevky k platom. Šesť z doteraz spracovaných žiadostí prišlo podľa šéfa Ústredia práce Jána Sihelského z banskobystrického kraja, päť z bratislavského, tri z košického a žilinského, po dvoch z prešovského a trnavského, po jednom z Trenčína a z Nitry.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu