Nedeľa19. máj 2024, meniny má Gertrúda, zajtra Bernard

Vyhlásili nové tendre na digitálne vysielanie

BRATISLAVA - Telekomunikačný úrad (TÚ) vypísal dva nové tendre na prevádzku digitálneho pozemského vysielania.

Víťaz bude mať na starosti spustenie prvých dvoch súborov frekvencií, v samostatnej súťaži úrad vyberie prevádzkovateľa verejnoprávneho multiplexu. Informoval hovorca úradu Roman Vavro.

TÚ už v minulosti digitálny tender odštartoval, koncom vlaňajška ho však zrušil. Pre údajné nedostatky v ňom koaličná väčšina zosadila vtedajšieho šéfa úradu Branislava Máčaja.

"Záujemcovia o účasť v súťaži musia svoje ponuky doručiť najneskôr do 16. júla do 13:30," poznamenal Vavro. Poradie uchádzačov stanoví výberová komisia, dodal. Pri rozhodovaní o poradí záujemcov bude komisia brať do úvahy sedem kritérií, najviac bodovanými budú termín začatia komerčnej prevádzky multiplexov a percentuálne pokrytie obyvateľstva signálom.

Zavážiť by mala aj ponúknutá výška jednorazovej úhrady za pridelené frekvencie pre multiplexy. Doterajšie analógové vysielanie by malo digitálne úplne nahradiť najneskôr do konca roku 2012.

Od zmeny sa očakáva vytvorenie priestoru pre vznik nových televízií, zvýšenie konkurencie na mediálnom trhu a tlaku na kvalitu programov.

Ľudia, ktorí vlastnia televízory len na príjem analógového signálu, si však budú musieť zaobstarať nové prijímače so zabudovaným digitálnym tunerom alebo si zakúpiť prídavné zariadenie, takzvaný set-top-box.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu