Nedeľa16. jún 2024, meniny má Bianka, Blanka, zajtra Adolf

AU Optronics vraj na Slovensku investuje 200 mil. eur

BRATISLAVA - Taiwanská spoločnosť AU Optronics je blízko k uzavretiu zmluvy so Slovenskom o vybudovaní závodu na výrobu LCD panelov.

Celková výška investície do uvedeného projektu by mala dosiahnuť hodnotu približne 200 mil. eur. Vo štvrtok o tom agentúru Reuters informoval slovenský zdroj.

"Projekt je odsúhlasený. V súčasnosti sa rokuje o posledných detailoch," uviedol zdroj. Obsahom rokovaní je vraj okrem iného výška a forma štátnej podpory. Spoločnosť AU Optronics je tretím najväčším svetovým výrobcom LCD panelov.

Trenčiansky primátor Branislav Celler pritom v stredu informoval, že dvoch týždňov by mali v Trenčíne ohlásiť výstavbu závodu na výrobu LCD displejov. Strategická investícia za takmer 200 mil. € (6,025 mld. Sk) by podľa neho na stredné Považie mala priniesť tri tisíc nových pracovných miest. Meno výrobcu však neprezradil. "Na základe našej džentlmenskej dohody bude o tom informovať investor. No bude to veľká a strategická investícia," uviedol Celler. Podľa jeho slov s investorom rokujú už desať mesiacov.

Investícia by sa podľa neho mala do dvoch týždňov dostať na stôl vlády SR, podklady momentálne vypracováva ministerstvo hospodárstva. "Celý projekt je tesne pred odsúhlasením vládou, pretože spoločnosť bude mať štatút významného investora," povedal Celler. Primátor o investícii informoval v rámci stredajšieho zasadnutia mestských poslancov, keď predložil návrh na predaj 17 hektárov pozemkov v priemyselnom parku pre developera projektu, firmu Reming Consult. Poslanci predaj pozemkov za 15 eur za meter štvorcový schválili.

Investičný zámer vybudovať závod na LCD displeje predložilo na posúdenie vplyvov na životné prostredie (Environmental Impact Assessment – EIA) samo mesto Trenčín. "Hlavnou výrobnou činnosťou stavby je zabezpečiť výrobu LCD displejov a dokompletovanie s nakupovanými dielcami do hotových výrobkov - LCD televízorov. Časť vyrobených LCD displejov, v počte 1,2 mil. kusov, bude exportovaná výrobcovi LCD televízorov v Českej republike," uvádza sa v investičnom zámere.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu