Pondelok13. máj 2024, meniny má Servác, zajtra Bonifác

Pri tuneli Branisko začali stavať ďalší úsek D1

(Zdroj: SITA)

STUDENEC - Medzi Studencom a Beharovcami na východnom Slovensku sa dnes začala výstavba 3,3 kilometra dlhého úseku diaľnice D1.

Cesta za približne 24 miliónov eur (vyše 720 miliónov korún) nadviaže na diaľničný privádzač k tunelu Branisko. Stavba by mala byť dokončená v októbri roku 2010. ČTK o tom informoval hovorca Národnej diaľničnej spoločnosti Marcel Jánošík.

"Úsek bude postavený v plnom profile, polovicu peňazí sme získali z európskych fondov, zvyšok financuje Národná diaľničná spoločnosť," uviedol Jánošík. Ešte v tomto mesiaci by tiež mala odštartovať výstavba nadväzujúceho úseku medzi Jablonovom a Studencom.

Diaľnica medzi Studencom a Beharovcami, ktorá prechádza pod Spišským hradom, podľa Jánošíka nie je technicky náročná, jej súčasťou budú dva mosty. Cestu postaví združenie spoločností Inžinierske stavby a Eurovia - Cesty.

Koncom minulého roku spustili na východnom Slovensku do prevádzky takmer 18 kilometrov diaľnice D1 v okolí Popradu. Národná diaľničná spoločnosť odovzdala do používania dve časti úseku medzi Mengusovcami a Jánovcami. Prvú časť v dĺžke osem kilometrov je však zatiaľ dokončená len v polovičnom profile.

K diaľničnému spojeniu Bratislavy s Košicami severnou trasou chýba zhruba 200 kilometrov diaľnice, vláda jej stavbu chce urýchliť prostredníctvom projektov verejno -súkromného partnerstva (PPP projekty). Projekty by však mohla ohroziť finančná kríza pre opatrnejší prístup bánk k poskytovaniu úverov.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu