Streda22. máj 2024, meniny má Júlia, Juliána, Rita, zajtra Želmíra

EK: Kontroly sporného tendra by sa mali skončiť čo najskôr

Dušan Čaplovič
Dušan Čaplovič

BRATISLAVA - Kontroly sporného tendra za niekoľko desiatok miliónov eur na ministerstve výstavby by sa mali ukončiť čo najskôr.

Novinárom to dnes povedala európska komisárka pre regionálnu politiku Danuta Hübnerová. Súťaž, ktorú predvlani vyhrali aj firmy údajne blízke vládnej SNS, preveruje niekoľko mesiacov Najvyšší kontrolný úrad a Úrad pre verejné obstarávanie (ÚVO). Výsledky však nie sú doteraz známe.

"Myslím, si, že sme veľmi trpezliví ako Európska komisia. Ale myslíme si, že v tomto prípade, čím skôr príde vysvetlenie, tým lepšie pre tento tender a budúcnosť využívania eurofondov pre Slovensko," vyhlásila Hübnerová. Skoré ukončenie vyšetrovania je dôležité aj preto, aby sa nepoškodil obraz Slovenska ako príjemcu spoločných európskych peňazí, doplnila.

Podľa vicepremiéra Dušana Čaploviča (Smer-SD) o tendri na ministerstve pod vedením Mariana Janušeka (nominant SNS) Hübnerová dnes hovorila aj s predsedom vlády Robertom Ficom (Smer-SD). "My, a pán premiér to tak iste povedal, (...) by sme čo najrýchlejšie chceli tieto výsledky, aby sa dostali potom k Európskej komisii," tvrdil Čaplovič. Zároveň odmietol úvahy o možnom zdržiavaní vyšetrovania. Podotkol, že vláda nemôže zasahovať do vyšetrovania nezávislých orgánov. "A potom samozrejme budeme na základe nezávislých hodnotení aj konať," poznamenal Čaplovič.

ÚVO podľa svojej hovorkyne Heleny Fialovej kontrolu tendra už ukončil, čaká však na prerokovanie protokolu a podpis zápisnice. Tú musí podpísať zodpovedný zamestnanec, ktorý však pre chorobu nepracuje, dodala bez bližších podrobností Fialová.

Kontrola na NKÚ zase stojí údajne preto, že úrad čaká na ÚVO. "Najvyšší kontrolný úrad (...) niekoľkokrát deklaroval, že pri koncipovaní výsledkov kontroly bude brať do úvahy aj stanovisko Úradu pre verejné obstarávanie ako špecializovaného orgánu, ktorý má v gescii verejné obstarávanie," informovala hovorkyňa úradu Lenka Nosáľová.

Ministerstvo výstavby v roku 2007 pridelilo zákazku na rôzne služby za 3,6 miliardy korún (podľa konverzného kurzu 119,5 milióna eur) konzorciu firiem, ktorých súčasťou boli aj spoločnosti Zamedia a Avocat, údajne blízke lídrovi SNS Jánovi Slotovi. Médiá a opozícia ministrovi okrem iného vyčítali, že oznámenie o súťaži zverejnil len na niekoľko dní na nástenke v budove ministerstva. KDH dnes oznámilo, že chce požiadať ostatné opozičné strany o rokovanie, na ktorom by sa dohodli na zvolaní mimoriadnej schôdze parlamentu o odvolaní Janušeka. Opozícia sa neúspešne pokúsila odvolať ministra výstavby už vlani v decembri.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu