Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Svetová banka predpovedá SR hospodársky rast do 2 %!

(Zdroj: ČTK)

BRATISLAVA - Slovenská ekonomika bude podľa Svetovej banky napriek významným dopadom hospodárskej krízy v tomto roku mierne rásť. Ako uviedla agentúra Reuters, spolu s ďalšími piatimi novými členmi Európskej únie (EÚ) totiž Slovensko zaradila do skupiny štátov, ktoré by v tomto roku mali dosiahnuť hospodársky rast do výšky 2 %.

Svetová banka však zároveň uvádza, že tieto odhady sú poznačené značnou mierou neistoty, najmä na strane poklesu. Banka pritom hospodársky rast okrem Slovenska predpovedá Českej republike, Poľsku, Bulharsku, Rumunsku a Slovinsku. Maďarsku naopak predpovedá hospodársky pokles o 3 % a Pobaltským krajinám medziročný prepad hrubého domáceho (HDP) produktu v rozpätí od 5 do 7 %.

Niektorí analytici, ale aj domáce vlády a centrálne banky nových členských štátov EÚ, však podľa Reuters tieto odhady Svetovej banky považujú za príliš optimistické. Česká vláda tento týždeň uviedla, že ekonomika krajiny by mohla naopak poklesnúť o 2 %, kým Lotyšsko očakáva prepad až o 12 %.

"Vyzerá to ako rozprávkový scenár pre tento región. Z nášho pohľadu žiadna krajina z regiónu nevykáže v roku 2009 pozitívny hospodársky rast. Napríklad pokles HDP Lotyšska len o 7 % by bol zázrakom," uviedol analytik Danske Bank Lars Christensen.

Svetová hospodárska kríza však napriek pozitívnym odhadom vplýva podľa Svetovej banky na všetkých desať najnovších členov únie veľmi tvrdo, pričom vyhliadky na zlepšenie globálnej situácie, prílevu súkromného kapitálu a hospodárskeho rastu sa zhoršujú. Ako banka uviedla, po kolapse zahraničného dopytu prílev kapitálových tokov vysychá, pričom situácia sa zhoršila hlavne v oblasti medzibankových pôžičiek medzi bankami zo západnej časti EÚ a ich pobočkami na východe.

Slovenská vláda a aj centrálna banka však naopak v porovnaní s prognózami Svetovej banky zostávajú optimistickými. Aj keď obe inštitúcie nedávno svoje prognózy hospodárskeho vývoja výrazne revidovali smerom nadol, ich aktuálne odhady ekonomického rastu sú nad úrovňou 2 %. Tesne nad touto hranicou sa nachádzajú aktuálne očakávania Národnej banky Slovenska, ktorá svoj pôvodný odhad 4,7 % zrevidovala na 2,1 %.

Mierne optimistickejšie je ministerstvo financií, ktoré svoju predikciu skresalo z 4,6 % na 2,4 %. Európska komisia aktuálne Slovensku predpovedá v tomto roku hospodársky rast na úrovni 2,7 %. V prvej polovici februára zverejnila prognózy pre Slovensko aj Organizácia pre hospodársku spoluprácu a rozvoj (OECD).

Prognózu však dávala dokopy ešte v decembri a tak prišla ešte s "ružovým" scenárom a odhadom rastu o 4 %. Hneď v deň zverejnenia prognózy však samotný šéf OECD Angel Gurría v Bratislave priznal, že tento rast Slovensko zrejme nedosiahne a v novej prognóze už bude rast ekonomiky krajiny prognózovaný pri hranici 2 %.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu