Pondelok20. máj 2024, meniny má Bernard, zajtra Zina

KOMENTÁR Richarda Sulíka: Zbytočne veľa mincí

Richard Sulík
Richard Sulík

Euro máme vyše mesiaca a ukazujú sa prvé dva praktické nedostatky. Je problém rozoznať najmenšie mince a po vreckách štrngá množstvo mincí.

Prvý problém spočíva v tom, že jedno- a dvojcentovky sú malé, medené a až na drobný rozdiel vo veľkosti rovnaké a tým pádom ťažko rozoznateľné. Zároveň sú ich nominálne hodnoty smiešne malé, veď jeden cent má hodnotu bývalých 30 halierov. Nízka nominálna hodnota bola aj dôvodom zrušenia desať a dvadsať haliernikov za Miklošových čias. Preto by bolo najlepšie jednocentovky (alebo aj dvojcentovky) jednoducho zrušiť, tak ako to navrhujú kolegovia z OKS. Zaokrúhľovalo by sa na dva centy (alebo až na päť), samozrejme až pri celkovej sume a len pri hotovostných platbách. Zaujímavé je, že jedno- a dvojcentovky vôbec vznikli, keďže vo všetkých ostatných eurokrajinách sú mzdy vyššie ako u nás a teda by ich obyvatelia mali zaokrúhľovanie na päť centov skôr uvítať.

Na druhom konci mincí sú jedno- a dvojeurovky a tie robia problémy najmä po vreckách a peňaženkách. Tieto mince, ktorých hodnota je 30, resp. 60 bývalých korún, by mohli existovať aj ako bankovky. Boli by teda mince aj bankovky v hodnote jedného a dvoch Eur. Alternatívne by mohla jednoeurová minca ostať a dvojeurová by bola len bankovka. V každom prípade by sa ľahšie platilo a ľahšie by boli aj peňaženky. Predpokladám, že nižšie výrobné náklady bankovky oproti minci by vykompenzovali jej nižšiu životnosť.

Tieto dve zmeny by samozrejme celkové množstvo peňazí nezvýšili, no aspoň by bola s nimi menšia pakáreň.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu