Pondelok20. máj 2024, meniny má Bernard, zajtra Zina

KOMENTÁR Richarda Sulíka: Dôchodky v kríze

Richard Sulík
Richard Sulík

Agentúra GFK zistila, že 90% opýtaných si myslí, že náš dôchodkový systém sa nachádza v kríze. Skutočnosť, že prieskum si objednala AXA a že bol robený na neštandardne malej vzorke (namiesto 1000 len 600 opýtaných) budí síce dojem lacného marketingu, no nijak to nemení podstatu veci - náš dôchodkový systém je v kríze. Konkrétne prvý pilier je v kríze demografickej.

Demografická kríza znamená polopatisticky toto: v roku 1949 sa narodilo 80 tisíc Slovákov, v roku 1979 sa narodilo 100 tisíc Slovákov a v roku 2009 sa ich narodí 50 tisíc. Dnes máme teda 80 tisíc 60 ročných, ktorých živí 100 tisíc 30 ročných, na jedného pracujúceho tak pripadá 0,8 dôchodcu.

Teraz sa posuňme o 30 rokov do budúcnosti. V roku 2039 budeme mať 100 tisíc 60 ročných (to sú tí dnešní 30 roční) a 50 tisíc 30 ročných (to sú dnešní narodení). Na jedného pracujúceho tak pripadnú 2 dôchodcovia. To je o 150% viac.

Vyššie uvedený príklad je veľmi zjednodušený, lebo nie všetci sa dožijú dôchodkového veku a na druhej strane sa predlžuje dĺžka života. Ale garantujem vám, že jedno ako precízne metódy sa použijú, ten pomer sa zhorší ešte viac.

A z tohto dôvodu, nech táto vláda hovorí čo chce, sa bude musieť niečo urobiť. Toto nie je o tom, či je Fico dobrý a či sa za modrých kradlo a kto bol sociálny netvor. Toto je o tom, že pri terajšom systéme o 30 rokov pracujúci nedokážu uživiť dôchodcov. Bodka.

Existujú dve riešenia. Buď dnešný systém upravíme alebo ho úplne zmeníme.

Úprava, po múdro vybilancovanie, znamená urobiť také zmeny, aby nevznikali stále väčšie dlhy. To je zvýšenie veku odchodu do dôchodku, zvýšenie odvodov, zníženie dôchodkov a pod. Samozrejme, toto riešenie sa väčšine páčiť nebude a preto táto vláda nerobí nič - lebo je jednoducho zbabelá.

Druhý riešením je zmena systému. Ako prvé treba prvý pilier spraviť solidárnym. On dlhé roky bol vysoko solidárny, až dokým Ľudo Kaník nespravil z neho systém zásluhový a to bola snáď najväčšia chyba predošlej vlády. Práve že máme II. pilier, ktorý je plne zásluhový, musí byť prvý pilier plne solidárny.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu