Sobota11. máj 2024, meniny má Blažena, zajtra Pankrác

Cenu cukru určujú najmä pravidlá EÚ

BRATISLAVA - Asociácia spracovateľov a spotrebiteľov sladidiel na Slovensku (ASSS) nesúhlasí s tvrdením Slovenského cukrovarníckeho spolku (SCS), že ceny cukru napriek dobrej úrode nemôžu klesnúť.

"Európska únia stanovila intervenčnú cenu cukru na úrovni 631,9 eur, teda približne 25 280 Sk za tonu a slovenské cukrovary vraj nemôžu predávať cukor pod túto hladinu," uvádza vo svojom stanovisku ASSS.

Podľa slov predsedu komunikačného výboru ASSS Juraja Hohoša, však intervenčná cena cukru nie je stanovená ako minimálna cena a žiadna smernica EÚ neurčuje, že cukrovar nemôže predávať cukor pod túto cenu.

Ako však pre agentúru SITA uviedol výkonný riaditeľ SCS Róbert Straka, odhadovaná výška ceny cukru v obchodoch je orientačná a cukrovar môže ovplyvniť iba časť cenotvorby.

"Je pravda, že intervenčná cena nie je povinná, ale z intervenčnej ceny je povinný odvod za výrobu cukru v určených kvótach a cena cukrovej repy je tiež povinná. Iba cena cukrovej repy tvorí približne 60 % z intervenčnej ceny cukru a cukrovarom zostane na výrobnú a obchodnú maržu zhruba 40 %," uviedol R. Straka.

Dodal, že ak cukrovary vyrobia viac cukru ako určujú výrobné kvóty, musia tento prebytok exportovať bez podpory a mimo trh EÚ. Zníženie ceny pod intervenčnú cenu by tak zapríčinilo stratovosť výroby.

Podľa ASSS slovenské cukrovary od roku 2000 neodôvodnene zvyšovali ceny cukru a ich jediným argumentom bolo vraj prispôsobovanie sa administratívnym pravidlám EÚ. Ako však SCS argumentuje, cukorný režim SR je súčasťou spoločnej agrárnej politiky EÚ.

Ak sa podmienky zmenia, musia sa im prispôsobiť aj výrobcovia cukrovej repy a cukru. Spracovatelia sladidiel apelujú aj na spustenie reformy trhového režimu s cukrom. Podľa nich súčasný režim úplne eliminoval hospodársku súťaž v tomto odvetví.

"Administratívne opatrenia, pričom intervenčná cena je jedným z nich, blokujú dovoz lacnejšieho cukru, vyrobeného mimo teritória EÚ," uvádza ASSS.

Výsledným efektom uplatňovania súčasného režimu s cukrom je podľa asociácie skutočnosť, že cena cukru v Európe je 3-krát vyššia ako svetová cena. Na tieto trhové deformácie bezprostredne dopláca konečný spotrebiteľ.

Podľa R. Straku však termín spustenia reformy nie je v rukách cukrovarníkov zo Slovenska. Nízka svetová cena cukru je limitovaná jeho prebytkom a nie výrobnými nákladmi. R. Straka sa tiež pýta, prečo v rokoch 1995 až 1999 keď klesala predajná cena cukru od výrobcov, ceny výrobkov obsahujúce cukor stúpali. Dodal, že tieto argumenty získalo SCS z prehľadov Štatistického úradu SR.

Reforma je podľa Hohoša nevyhnutná. Dodal, že si to uvedomuje aj budúca európska komisárka pre poľnohospodárstvo, Mariann Fischerová Boelová. Podľa informácií z Európskeho výboru priemyselných spracovateľov sladidla cukor, prvé 2 milióny ton cukru vyrobeného z cukrovej trstiny budú mimoeurópske krajiny importovať do rozšírenej EÚ s najväčšou pravdepodobnosťou už v roku 2006.

Cukrovary na Slovensku plánujú vyrobiť v tohtoročnej cukrovarníckej kampani približne 200 tis. ton cukru. Cena cukrovej repy je už v tomto roku stanovená nariadením Európskej únie vo výške 1 850 Sk/t pri 16-percentnej cukornatosti, čo je približne o 600 Sk/t viac ako vlani. Ceny cukru v obale udržia cukrovary podľa predpokladov na úrovni asi 28 až 29 Sk/kg.

Slovenský trh s cukrom ovládajú tri cukrovarnícke spoločnosti. Podľa predpokladu SCS by mal vyrobiť Považský cukor, a.s., Trenčianska Teplá tohto roku približne 70 tis. ton cukru, Slovenské cukrovary, a.s., Rimavská Sobota zhruba 60 tis. ton cukru a Eastern Sugar Slovensko, a.s., Dunajská Streda 70 tis. ton cukru.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu