Utorok7. máj 2024, meniny má Monika, zajtra Ingrida

Cukrovary plánujú vyrobiť zhruba 200 tis. ton cukru

BRATISLAVA - Cukrovary na Slovensku plánujú vyrobiť v tohtoročnej cukrovarníckej kampani približne 200 tis. ton cukru. Uviedol to pre tlačovú agentúru SITA výkonný riaditeľ Slovenského cukrovarníckeho (SCS) spolku Róbert Straka. Dodal, že je to len odhadovaný objem, pretože cukrovarnícka kampaň len začala a pozbieraných je necelých 20 % cukrovej repy z celkovej plochy 34 341 hektárov.

Priemerné hektárové výnosy by mali dosiahnuť podľa predpokladu 42 t/ha, čo je v porovnaní s minulými rokmi pokles, ale cukornatosť by mala byť v porovnaní s uplynulým obdobím rekordná a dosiahne v priemere až 17,5 %.

Hektárové výnosy sú v tomto roku podľa slov R. Straku ovplyvnené aj zberovými stratami vo výške zhruba 15 %, ktoré spôsobilo sucho. Celková úroda cukrovej repy by tak mohla dosiahnuť asi 1,42 mil. ton. Cena cukrovej repy je už v tomto roku stanovená nariadením Európskej únie vo výške 1 850 Sk/t pri 16 %-nej cukornatosti, čo je približne o 600 Sk/t viac ako vlani. Ceny cukru v obale udržia cukrovary na úrovni asi 28 až 29 Sk/kg.

Slovenský trh s cukrom ovládajú tri cukrovarnícke spoločnosti. Podľa predpokladu SCS by mal vyrobiť Považský cukor, a.s., Trenčianska Teplá tohto roku približne 70 tis. ton cukru, Slovenské cukrovary, a.s., Rimavská Sobota zhruba 60 tis. ton cukru a Eastern Sugar Slovensko, a.s., Dunajská Streda 70 tis. ton cukru. Cukrovarnícka kampaň začala tohto roku v prvej dekáde septembra, len Považský cukor začal zber repy až v tretej dekáde septembra.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu