Sobota1. jún 2024, meniny má Žaneta, zajtra Oxana, Xénia

Volkswagen Slovakia začal s prevádzkou

BRATISLAVA - Volkswagen Slovakia dnes ráno začal s tohtoročnou prevádzkou. Automobilka tak urobila napriek obmedzeniu dodávok plynu. "Výrobu sme odštartovali," povedala Miriam Repiská z PR oddelenia spoločnosti.

Trnavský závod PSA Peugeot Citroën Slovakia ako aj žilinská Kia Motors Slovakia majú pritom kvôli obmedzeniu dodávok plynu prerušenú produkciu už od 8. januára tohto roku. PSA Peugeot potvrdil, že výrobu v pondelok neobnoví ani v popoludňajšej smene. Pôvodne bola produkcia prerušená iba v rannej smene. "V pondelok určite vyrábať nebudeme," uviedol hovorca spoločnosti Peter Švec. Kia Motors avizovala zastavenie produkcie na 12. januára už v nedeľu. Stav výroby automobiliek v utorok by mal byť známy v popoludňajších hodinách.

Dodávky zemného plynu z Ruskej federácie na Slovensko stále neboli obnovené. Ako v pondelok ráno informoval Slovenský plynárenský priemysel, a.s. (SPP) stále sa darí udržiavať plynárenský systém na celom území Slovenska stabilným. Plynulé zásobovanie zemným plynom pre domácnosti, nemocnice a školy je momentálne možné vďaka zdrojom uloženým v podzemných zásobníkoch a pomoci zahraničných akcionárov SPP, spoločností E.ON Ruhrgas a GDF Suez. Pri odbere zemného plynu na Slovensku trvá stav núdze aj pre 12. január 2009. Pre priemyselných odberateľov tak stále platí obmedzujúci odberový stupeň číslo osem. Pre vykurovanie platí základná vykurovacia krivka č. 1 bez obmedzenia odberu plynu. Plynári očakávajú, že obmedzujúci odberový stupeň bude pre veľkoodberateľov platiť aj v utorok 13. januára 2009.

Závod PSA Peugeot Citroën v Trnave je technologicky najmodernejším výrobným centrom skupiny PSA. Strategická investícia dosiahla 700 mil. eur. V súčasnosti produkuje trnavský závod približne 850 automobilov denne. Kia Motors Slovakia začala so sériovou výrobou v decembri 2006. Denná produkcia automobilky sa pohybuje asi na úrovni 700 vozidiel.

Volkswagen Slovakia vyrába v slovenskom závode Touareg, Audi Q7, časť vozidiel Porsche Cayenne a Škodu Octavia. Okrem automobilky v Bratislave pôsobí nemecká automobilka aj v Martine, kde má závod na výrobu prevodoviek a komponentov do prevodoviek a v Košiciach, kde má prevádzku v ktorej sa pripravujú autá na export do Ruska.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu