Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

KIA rozbehne pri Žiline napriek kríze výrobu tretieho modelu

Žilina 11. decembra (ČTK) - Kórejská automobilka KIA Motors spustí v závode pri Žiline na budúci rok skúšobnú výrobu tretieho modelu, ktorým bude Hyundai Tucson.

Sériová výroba tohto športovo-úžitkového vozidla je naplánovaná na rok 2010. Novinárom to dnes povedal hovorca KIA Motors Slovakia Dušan Dvořák. Zároveň však potvrdil skoršie informácie, že slovenský závod pre finančnú krízu oproti pôvodným plánom mierne zníži tohtoročnú produkciu. Podobné to podľa hovorcu možno bude i na budúci rok.

Dvořák tiež naznačil, že pre pokles záujmu o vozidlá zo žilinskej fabriky v západnej Európe sa bude automobilka orientovať i na trhy v Afrike či Blízkom východe. V súčasnosti je najvýznamnejším odberateľom automobilov zo slovenského závodu Rusko, s odstupom potom nasledujú Nemecko, Anglicko či Francúzsko.

"Rusko sa stalo pre nás najväčším odbytiskom, celkovo predaj na ruskom trhu tvorí 18 percent našej produkcie. Zníženie predaja v rámci západnej Európy bol čiastočne kompenzovaný na ruskom trhu," poznamenal Dvořák.

Automobilka v súčasnosti vyrába na Slovensku modely KIA cee'd a KIA Sportage. KIA Motors, ktorá rozbehla sériovú výrobu pri Žiline v decembri 2006, vyrobí v tomto roku približne 200.000 automobilov. Pôvodne chcela vyprodukovať asi 210.000 vozidiel.

Dvořák nespresnil, koľko áut by mohla fabrika vyrobiť v budúcom roku. Naznačil však, že pôvodne plánovaných 240.000 to zrejme nebude. V budúcnosti by sa v závode podľa skorších informácií mohlo vyrábať 300.000 vozidiel.

Vo fabrike zatiaľ pracuje asi 2800 ľudí, ktorých počet mal postupne podľa pôvodných zámerov stúpnuť na tri tisícky. "Terajší počet zamestnancov plánujeme udržať i naďalej. Teraz je ťažko určiť, aká bude perspektíva, ako sa bude vyvíjať predaj, trh a výroba. Pôvodné očakávania, že tretia zmena by sa mohla spustiť v roku 2009 alebo 2010, bude potrebné prehodnotiť," dodal hovorca.

Zároveň zopakoval, že koncom decembra alebo začiatkom budúceho roka by sa malo definitívne rozhodnúť, či spoločnosť vybuduje novú motoráreň pri Žiline. Motory zo Slovenska potrebuje aj český závod materskej firmy Hyundai v Nošoviciach. Združenie automobilového priemyslu v novembri upozornilo, že dôsledky svetovej finančnej krízy neobídu ani tri slovenské automobilky, ktoré tento rok vyrobia menej vozidiel, ako pôvodne plánovali.

Z výrobných liniek by malo zísť okolo 600.000 áut. Začiatkom roka pritom firmy počítali so zvýšením produkcie až na 675.000 kusov. Na Slovensku sa okrem kórejskej automobilky KIA Motors usadili ešte nemecký Volkswagen a francúzsky PSA Peugeot Citroën.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu