Sobota18. máj 2024, meniny má Viola, zajtra Gertrúda

Slovensko dnes bez väčších problémov prešlo z koruny na euro

BRATISLAVA - Slovensko dnes bez väčších problémov vstúpilo do eurozóny a zaviedlo jednotnú európsku menu, ktorá vystriedala korunu. Ľudia si postupne zvykajú na euro, korunovú hotovosť si mohli počas Nového roka vymeniť za novú menu netradične aj priamo v pobočkách bánk.

Slováci majú zatiaľ obmedzené možnosti na míňanie nových peňazí, po dnešnom štátnom sviatku si platenie eurom v obchodoch vyskúšajú od piatku. Mnohí ľudia prvý deň roka 2009 strávili v práci, keďže zavedenie eura si vyžiadalo úpravu viacerých systémov. Bankomaty, platobné terminály a karty prešli v nočných hodinách na novú menu a dopoludnia už fungovali tak, ako počas bežných dní. Výber eur z bankomatu si krátko po polnoci vyskúšali v Národnej rade aj premiér Robert Fico a guvernér centrálnej banky (NBS) Ivan Šramko.

"Euro prichádza na Nový rok 2009 na Slovensko ako najlepší talizman pre šťastie. V súčasnej svetovej hospodárskej kríze je to pre Slovákov psychologický nástroj, ktorý spevňuje vlastné sebavedomie," privítal v noci novú menu premiér. Napriek tomu, že Slováci môžu eurom od polnoci platiť, obchodníci od nich musia počas prvých šestnástich dní roka preberať aj koruny. Pokiaľ im slovenská mena v peňaženkách či domácnostiach zostane, môžu si ju zameniť v komerčných bankách či v NBS.

Možnosť vymeniť si v peňaženkách koruny za eurá využili viacerí zákazníci bánk, ktoré dnes otvorili svoje pobočky, s väčším náporom však počítajú peňažné domy v piatok. Banky sprístupnia niektoré pracoviská pre verejnosť aj počas najbližšieho víkendu, plnohodnotné služby však majú začať poskytovať až od pondelka. Pripravenosť obchodníkov na novú menu preverí až piatok. Reťazce budú počas prvých januárových dní fungovať aj ako zmenárne, keďže budú od ľudí prijímať koruny i eurá, vydávať by im však mali novú menu.

Predajne aj dnes na príchod eura pripravovali stovky ľudí, menili napríklad cenovky, pokladne a váhy, kontrolovali a preverovali informačné systémy. Po úprave výdajných stojanov a ďalších systémov na jednotnú menu dnes postupne spúšťali prevádzku siete čerpacích staníc. Ako prvé sa upravovali pumpy pri diaľniciach a na hlavných cestných ťahoch, zmeny systémov všetkých čerpacích staníc budú trvať ešte niekoľko dní.

Podľa prieskumu, ktorý dnes zverejnila Európska komisia, mala väčšina obyvateľov k dispozícii eurovú hotovosť už dva dni pred zavedením eura. Slováci sa k eurovým bankovkám dostali najčastejšie v zahraničí alebo výmenou v banke. Mince získali najmä zo štartovacích balíčkov, ktoré si počas posledného mesiaca vlaňajška zakúpili dve pätiny obyvateľov.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu