Sobota15. jún 2024, meniny má Vít, zajtra Bianka, Blanka

Ceny vybraných tovarov po zavedení eura klesli!

BRATISLAVA - Ceny väčšiny vybraných potravín v eurách niekoľko dní po zavedení jednotnej európskej meny klesli. Vyplýva to z údajov Štatistického úradu, ktorý začiatkom roka pre prechod na euro mimoriadne zisťoval vývoj cien v obchodoch. Najvýraznejší pokles cien zaznamenala zelenina, naopak zdraželi banány či niektoré nealkoholické nápoje.

Zo 73 tovarov zlacnelo k 5. januáru oproti úvodu roka 31 položiek, ceny sa nezmenili v 19 prípadoch a zdraželo 23 tovarov. Ceny papriky klesli o 6,2 percenta a zemiakov o 2,7 percenta, ceny banánov stúpli o 3,3 percenta a kolových nealkoholických nápojov o päť percent. Väčšina pohonných hmôt si ceny udržala, nepatrný pokles cien zaznamenal najpoužívanejší benzín s oktánovým číslom 95. Začiatkom roka ihneď po otvorení obchodov pritom štatistici vykázali nárast cien väčšiny tovarov.

Štatistický úrad podrobne sleduje ceny tovarov a služieb od vlaňajšieho augusta pre prechod krajiny na euro. Výsledky pohybov cien takmer dvoch stoviek najčastejšie nakupovaných komodít aktualizuje každých desať dní.

Na vývoj cien v čase prechodu na novú menu okrem štatistikov dohliada aj mimovládna organizácia Združenie slovenských spotrebiteľov. Správnosť zobrazovania cien v eurách aj v korunách zasa kontroluje Slovenská obchodná inšpekcia.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu