Piatok10. máj 2024, meniny má Viktória, zajtra Blažena

Hyundai/Kia môže ovplyvniť zamestnanosť v susedných regiónoch

ŽILINA - Výstavba automobilky Hyundai/Kia pri Žiline môže ovplyvniť zvýšenie výroby v subdodávateľských firmách v susedných regiónoch, a tým aj nárast zamestnanosti.

Na utorkovom stretnutí predstaviteľov susediacich regiónov Slovenska, Českej republiky a Poľska Regiónfórum v Žiline to uviedol hejtman Moravskoslezského kraja Evžen Tošenovský.

Podľa neho budú v okruhu 80 kilometrov od Žiliny vznikať nové subdodávateľské firmy. "Zástupcovia našich firiem sú na stretnutí, rokujú s predstaviteľmi Kia, ktorí si zisťujú subdodávateľské možnosti," konštatoval Tošenovský.

Aby mohla podľa neho spolupráca fungovať, mala by sa vyriešiť infraštruktúra medzi krajmi.

"Dopravné spojenie zatiaľ nie je optimálne," doplnil Tošenovský. Predstavitelia troch susedných regiónov sa zhodli aj na spolupráci v oblasti vzdelávania. V Poľsku sa napríklad na školách vyučujú technické odbory, ktoré na Slovensku nie sú.

Stretnutie Regiónfórum sa koná prvý raz na Slovensku. Zúčastňujú sa na ňom predstavitelia nového euroregiónu, ktorý sa skladá z Moravskoslezského kraja, Žilinského samosprávneho kraja a Sliezskeho vojvodstva.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu