Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

KOMENTÁR Richarda Sulíka: Kedy vystúpiť z II. piliera? Čím neskôr!

Richard Sulík
Richard Sulík

Ako je všeobecne známe, II. pilier bude opäť otvorený, tentoraz od 15. novembra 2008 do 30. júna 2009, celkom 7 a pol mesiaca. Z dôvodu finančnej krízy, prepadu na akciových trhoch a premiérovmu panikárčeniu existuje určitý počet ľudí, ktorí zvažujú prestup z II. piliera do prvého piliera. Nechcem rozoberať, komu sa oplatí prestúpiť a komu nie, ale skôr sa zamerať na otázku "kedy".

Otázka teda znie: Kedy je (pre tých ľudí, ktorí sa rozhodnú opustiť II. pilier) najvhodnejšia doba pre prestup? Odpoveď: Čím neskôr, čiže na konci doby otvorenia, to je jún 2009. Dôvod je, že neskorým prestupom nemáte čo stratiť, môžete len získať.

Neskorým výstupom nemáte čo stratiť preto, že DSS musí aj tak všetky vaše peniaze previesť do Sociálnej poisťovne, či ste v II. pilieri boli tri roky alebo tri a pol, všetko, čo ste si nasporili, musí ísť do prvého piliera a to bez strát. Z toho vyplýva, že neskorší výstup z II. piliera nijak neovplyvní váš budúci dôchodok z piliera prvého. Nemáte teda čo stratiť.

Naopak, získať môžete v dvoch prípadoch. Po prvé, nedajbože sa vám niečo (počas doby otvorenia II. piliera) stane. Keď ste ešte stále v II. pilieri, zdedia vaše deti sumu, ktorú ste si nasporili. Naopak, keď ste sa uponáhľali s prestupom, nezdedia nič. Druhý dôvod je výnosnosť na akciových trhoch. Je pravda, že rastový fond za posledné týždne klesol o cca 2%, no v porovnaní s akciovými trhmi, ktoré sa prepadli o 30%, to je nič. Dôvod je ten, že manažéri DSS stihli investície v akciách vo veľkej miere stiahnuť. Keď teraz začnú akcie rásť (samozrejme za predpokladu, že už dosiahli dno), budú aj výnosy v II. pilieri nadpriemerné. Preto sa môže kľudne stať, že budúci rok v júni nikoho ani len nenapadne prestupovať do prvého piliera. A keď tie výnosy predsa len nebudú? Nuž, potom jednoducho prestúpite a nič netratíte.

Pointa? Neskorým prestupom nemáte čo stratiť, môžete len získať a preto odporúčam všetkým, ktorí zvažujú prestup, aby tak spravili až v júni 2009

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu