Utorok7. máj 2024, meniny má Monika, zajtra Ingrida

Od januára klesne podiel jadrovej energie na Slovensku pod 50 percent

BANSKÁ BYSTRICA - Podiel elektrickej energie vyrobenej na Slovensku v jadrových elektrárňach klesne v budúcom roku pod 50 percent. Do konca decembra musí krajina kvôli prístupovej zmluve s EÚ ukončiť výrobu aj v druhom bloku elektrárne V1 v Jaslovských Bohuniciach.

Už po odstavení prvého bloku elektrárne v roku 2006 sa podiel výroby z jadrových zdrojov znížil z 57 na 51 percent. Slovensko muselo vlani po ôsmich rokoch sebestačnosti elektrickú energiu znova dovážať. V krajine zostanú po Novom roku v prevádzke štyri reaktory ruskej výroby VVER 440 v elektrárni V2 v Jaslovských Bohuniciach a v Mochovciach.

Vyriešiť energetickú závislosť by mali ďalšie dva bloky mochovskej elektrárne, ktoré plánujú Slovenské elektrárne (SE) dostavať do niekoľkých rokov. Kabinet premiéra Roberta Fica už ohlásil aj výstavbu ďalšieho reaktora v Jaslovských Bohuniciach, ktorý by mal postaviť štát s prispením súkromného investora. K miernemu poklesu dovozu elektrickej energie by malo prispieť zvýšenie výkonu každého z fungujúcich reaktorov o sedem percent, čo je približne 30 megawattov.

Novšie reaktory v Mochovciach sú už na vyšší výkon spustené od leta, v Jaslovských Bohuniciach ho začnú zvyšovať do konca roka. Úpravu podľa spoločnosti umožnila technologická rezerva ruských reaktorov. Podobné zvýšenie výkonu na rovnakých typoch zariadení už vyskúšali v Maďarsku, Fínsku či českých Dukovanoch.

Slovensko ročne spotrebuje necelých 30.000 gigawatthodín elektrickej energie. Okrem jadrových elektrární pokrývajú spotrebu najmä tepelné elektrárne s takmer pätinovým podielom na celkovej výrobe a vodné zdroje zabezpečujú približne šestinu výroby. Vlani krajina doviezla 1725 gigawatthodín z okolitých štátov.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu