Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

SEPS nepovolí všetky projekty veterných elektrární

BRATISLAVA - Výstavbu veterných elektrární na Slovensku spochybnil Miroslav Gramblička zo Slovenskej elektrizačnej prenosovej sústavy (SEPS).

Investori chcú podľa neho do roku 2014 postaviť elektrárne s celkovým výkonom 5 100 megawattov, čo označil za " úplnú fantazmagóriu.“ Elektrizačná sústava podľa neho nevie absorbovať také množstvo, čo bolo preukázané aj štúdiou. „To číslo bude určite podstatne menšie," povedal Gramblička na konferencii SES 2008.

SEPS v súčasnosti nepovoľuje výstavbu veterných elektrární, čakala totiž na vypracovanie štúdie, ktorá je zatiaľ dôverná. "Vyhlásili sme stop stav, pretože bez serióznej metodiky a seriózneho preukázania vplyvov na elektrizačnú sieť nebolo možné takúto vec zodpovedne pustiť," doplnil Gramblička. Podľa neho prenosová sústava je kvôli záujmu výstavby veterných elektrární pod tlakom. "Sme pod veľkým tlakom, je tam veľmi zložitá situácia, lebo sú za tým veľké finančné a iné záujmy. Investorom veterných elektrární ide o veľký biznis, a v podstate veľmi bezohľadne presadzujú svoje myšlienky," zdôraznil Gramblička.

Všetky projekty výstavby veterných elektrární SEPS nepovolí, výstavba musí byť podľa Grambličku regulovaná. "Keby sa tak v takom množstve postavili na Slovensku veterné elektrárne, tak kvôli možnostiam elektrickej siete by sa musela odstaviť jadrová elektráreň V2, alebo nejaký iný zdroj. Čo si ja samozrejme neviem predstaviť," doplnil Gramblička. Mnohé projekty na výstavbu veterných elektrární sú podľa slov predstaviteľa prenosovej sústavy neprofesionálne. "Mnohé tie zámery investorov sú robené neprofesionálne, laicky, dokonca by som až povedal, že veľmi, veľmi neodborne," konštatoval Gramblička. Výstavbe veterných parkov nie je naklonený ani samotný minister hospodárstva Ľubomír Jahnátek.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu