Utorok7. máj 2024, meniny má Monika, zajtra Ingrida

V procese informatizácie meškáme za EÚ 5 rokov

BRATISLAVA - Slovensko v informatizácii spoločnosti napreduje, ale s približne päťročným oneskorením oproti krajinám Európskej únie.

Na štvrtkovej konferencii IT Summit 2008 to povedal splnomocnenec vlády SR pre informačnú spoločnosť Pavol Tarina. Ako ďalej uviedol, pred rokom sme boli v informatizácii spomedzi krajín EÚ na nelichotivom predposlednom mieste.

Dnes už Slovensko podľa neho napreduje rýchlejším tempom ako krajiny EÚ a približne o dva roky by sme pri zachovaní súčasného vývoja mohli patriť k priemeru EÚ. Ako však dodal, rebríček informatizácie v krajinách EÚ je relatívny. "Ak by celá Európa teraz nerobila nič a my vysúkame rukávy, tak sa môžeme dostať do prvej trojky. Problém je v tom, že ani okolité krajiny nespia," uviedol Tarina.

Podľa Tarinu nie je Slovensko v procese informatizácie, pokiaľ sa berú do úvahy priemerné počty informačne vzdelaných ľudí a počítačov, v zásade výnimočne lepšie, ani výnimočne horšie. "Ak by sme však vzali špeciálne informatizáciu verejnej správy, tak tam sme pod priemerom EÚ, ale nemyslím si, že v oblasti informačných systémov na jednotlivých rezortoch sa nič nerobilo. Máme veľa informačných systémov, ktoré boli robené s lokálnym zámerom, ich vzájomné prepojenie však chýba," povedal Tarina, pričom dodal, že to je aj dôvodom, prečo je SR pod priemerom krajín EÚ.

Ambíciou v oblasti informatizácie má byť podľa Tarinu dostať Slovensko do takej situácie, aby 90 % všetkých agend, ktoré občan potrebuje vybaviť so štátom, nemusel riešiť svojou bezprostrednou prítomnosťou. "Toto je ambícia, ktorá je úplne reálna, a tento stav by ma v zásade celkom uspokojoval," uviedol Tarina. Občan totiž podľa neho potrebuje, aby mohol vybaviť svoju agendu on-line, a nie tak ako sa to robilo pred dvadsiatimi rokmi, bez ohľadu na to, na akom mieste Slovensko v rebríčku informatizácie spomedzi krajín EÚ figuruje.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu