Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

Po slovenských cestách sa začínajú presúvať stovky ton eur

BRATISLAVA - V najbližších mesiacoch sa budú po slovenských cestách presúvať stovky ton nových eurových bankoviek a mincí. Od septembra sa totiž začne predzásobenie bánk a následne aj ich klientov novými eurovými bankovkami a mincami.

Podľa vládneho splnomocnenca pre zavedenie eura na Slovensku Igora Baráta bude tento proces náročný predovšetkým z logistického hľadiska. Bankovky a mince sa budú musieť fyzicky prepraviť do Národnej banky Slovenska (NBS), ako aj jednotlivých komerčných bánk. Celý tento proces ovplyvní aj pohyb na slovenských cestách. Podľa viceprezidenta Policajného zboru (PZ) SR Stanislava Jankoviča sa na nich budú presúvať kolóny zabezpečujúce prevoz hotovosti, ktoré budú sprevádzané vozidlami PZ.

"Tu by som chcel v prvom rade upozorniť a požiadať jednak vodičov a samozrejme aj všetkých ostatných účastníkov cestnej premávky, aby si uvedomili, že to nie je nejaké cvičenie, nejaká hra, ktorú hráme s národnou bankou a zábava, ktorú si robíme, ale je to proste preprava veľmi dôležitých mincí a bankoviek," doplnil Jankovič. Z tohto dôvodu bude PZ podľa jeho slov veľmi rázne vyžadovať, aby vodiči rešpektovali pokyny jeho príslušníkov. "Veríme tomu, že tie obmedzenia, ktoré sú nevyhnutne potrebné budeme robiť tak, aby sme čo najmenej zasiahli do premávky, " doplnil Jankovič.

Podľa viceprezidenta PZ SR však budú existovať aj úseky, kde sa na minimálny čas bude musieť odstaviť premávka. Požiadal preto vodičov o trpezlivosť a ústretovosť. Počas prevozu hotovosti bude na Slovensku uskutočnených približne 220 prepráv. Podľa členky Bankovej rady NBS Mileny Koreňovej bude vzhľadom na značný objem prepravovanej hotovosti a relatívne krátke obdobie počas ktorého sa tieto prepravy uskutočnia, potrebné v priebehu jedného dňa realizovať aj viac, ako jednu prepravu, a to aj počas sviatkov. Nové eurové mince z Mincovne Kremnica pritom budú do NBS a vybraných bánk prepravené v celkovom objeme 500 mil. kusov s hodnotou viac ako 167 mil. eur a s hmotnosťou viac ako 2 500 ton.

Eurové bankovky si slovenská centrálna banka zapožičia z Eurosystému prostredníctvom Rakúskej centrálnej banky. Celkovo si tak zapožičia 188 mil. kusov eurových bankoviek v hodnote viac ako 7 mld. eur. Prevoz eurobankoviek na Slovensko bude realizovaný špeciálnymi vozidlami určenými na ich prepravu s nosnosťou zhruba 12 ton a špeciálnym kamiónom s nosnosťou 22 ton. Zvýšená preprava peňazí pritom bude pokračovať aj v prvých mesiacoch budúceho roka z dôvodu sťahovania slovenskej meny z obehu a zvýšeného počtu odvodov a výdajov eurovej hotovosti pre banky.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu