Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Učiť sa chcú tí, čo vedia viac

(Zdroj: Jupiterimages)

Nožnice medzi vzdelanými a menej vzdelanými sa roztvárajú

V súčasnom dynamickom svete sú úspešnejší ľudia, ktorí disponujú určitými vedomosťami, schopnosťami a zručnosťami použiteľnými v rozličných situáciách, profesiách a zamestnaniach.

Aj štatistiky ukazujú, že najviac nezamestnaných sa nachádza v skupine so základným, resp. s neukončeným základným vzdelaním. O to prekvapivejšie sú výsledky aktuálnej analýzy návštevnosti informačného portálu www.education.sk, ktorý ponúka on-line databázu seminárov, kurzov, školení, tréningov, konferencií, študijných programov a konferenčných priestorov zo všetkých regiónov Slovenska a zahraničia.

Podľa nich sa totiž ľudia so stredným a s vyšším vzdelaním radi a často ďalej vzdelávajú, kým ľudia s nízkym vzdelaním len málokedy túžia rozšíriť alebo skvalitniť svoje vedomosti a zručnosti, a tak zvýšiť šancu na získanie lepšej alebo vôbec nejakej práce.

Na základe údajov z prieskumu AIMmonitor (AIM – Mediaresearch & Gemius, február 2008), ktorý skúmal a analyzoval návštevnosť portálu www.education.sk v roku 2008, z celkového počtu návštevníkov samostatnej databázy Kurzy.sk tvorili 17 % ľudia so základným vzdelaním (3 % –neukončené základné vzdelanie, 14 % – ukončené základné vzdelanie), 9 % vyučení bez maturity a až takmer 75 % ľudia so stredoškolským a s vysokoškolským vzdelaním (46 % – stredoškolské vzdelanie s maturitou, 8 % – vyššie odborné vzdelanie, 21 % – vysokoškolské vzdelanie). Táto disproporcia bola ešte výraznejšia na stránke www.konferencie.sk, kde až 39 % všetkých návštevníkov predstavovali ľudia s vysokoškolským vzdelaním druhého stupňa. Menší záujem o ďalší rozvoj v skupine ľudí s nižším vzdelaním nemožno pripísať ani ich obmedzenejšiemu prístupu k internetu, pretože kým napríklad vyučení bez maturity predstavujú 17 % spomedzi všetkých používateľov internetu, medzi návštevníkmi stránky www.kurzy.sk tvoria len 9 %.

Pokiaľ ide o vekovú štruktúru návštevníkov portálu www.education.sk, najvyšší záujem o ďalšie vzdelávanie prejavujú ľudia vo veku 20 až 29 rokov (40 % – Kurzy.sk a 52 % – Konferencie.sk), za ktorými nasledujú vekové kategórie 30 až 39 rokov (19 % a 20 %), 40 až 49 rokov (17 % a 4 %), 14 až 19 rokov (14 % a 10 %) a 60 až 69 rokov (1 % a 0 %).

Toto rozloženie opäť úplne nekorešponduje s vekovou štruktúrou všetkých používateľov internetu. Napríklad najpočetnejšia skupina 20- až 29-ročných tvorí tretinu (31 %) všetkých používateľov internetu, avšak medzi návštevníkmi databázy Kurzy.sk má podiel až 40 %. V návštevnosti databázy Konferencie.sk jej podiel predstavuje viac ako polovicu všetkých návštevníkov (52 %).

Zaujímavé je tiež zistenie, že väčší záujem o ďalšie vzdelávanie prejavujú ženy (61 %), hoci ich podiel v skupine všetkých používateľov internetu je nižší ako v mužskej časti populácie.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu