Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Zo Sabinova vyvezú do Talianska až 42-tisíc jahniat

Juraj Karniš: „Jahňacina sa nedá predávať lacnejšie než 260 Sk (8 €) za kilo.“
Juraj Karniš: „Jahňacina sa nedá predávať lacnejšie než 260 Sk (8 €) za kilo.“ (Zdroj: Nový Čas)

SABINOV - Slovenské jahňatá už smerujú do Talianska. Pred veľkonočnými sviatkami vyvezú len zo Sabinova 42-tisíc kusov zvierat. Taliani si jednoducho sviatky bez jahňaciny nevedia predstaviť, i keď aj pre nich je to luxus. Pred Veľkou nocou je však cena za kilogram nižšia než kedykoľvek počas roka!

„Zvieratá k nám dovážajú z fariem z celého Slovenska. Sme totiž jednou z dvoch výrobní v našej krajine, ktorá má certifikát na vývoz jahňaciny,“ vraví konateľ Agrokombinátu Sabinov Juraj Karniš. Zvieratá určené na export sú približne dvojmesačné a priemerne vážia šesť kíl.„Je to veľmi zdravé, ľahko stráviteľné mäso a preto je vhodné pre každú vekovú skupinu,“ tvrdí veterinár Vladimír Gašpar.

Má na starosti posudzovanie kvality a každý kus musí vlastnoručne opečiatkovať, aby potvrdil, že mäso z neho je absolútne v poriadku. Jahňatá sú veľmi náročné na chov, a tak sú i veľmi drahé. „Lacný špás to nie je ani pre Talianov. I tam si to nemôže dovoliť každá rodina, nieto ešte pre Slovákov,“ pripomína J. Karniš.

Podľa neho sa jahňacina u nás nedá predávať lacnejšie ako 260 Sk (8 €) za kilo. To znamená, že celé jahňa v obchode stojí približne 1 500 Sk (46 €). „Inak by všetci prerobili - farmári aj náš agrokombinát,“ vysvetľuje konateľ. A to je podľa neho ešte priaznivá cena, lebo pred Veľkou nocou je ponuka fariem veľká. Počas bežného roka sa kilo jahňaciny v našich obchodoch predáva za 400 až 500 Sk (12 až 15 €).
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu