Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Kórejčania meškajú s platbami za výstavbu závodu v Nošoviciach

BRATISLAVA - Niektoré slovenské a české firmy, ktoré sa podieľajú na výstavbe automobilky Hyundai v Nošoviciach na Morave, nedostávajú včas zaplatené za odvedenú prácu.

Kórejské firmy zabezpečujúce budovanie fabriky totiž meškajú s uhrádzaním faktúr svojim subdodávateľom. Napísali to dnes Hospodárske noviny (HN).

Na oneskorené platby sa podľa denníka sťažovali viaceré firmy, ktoré môžu meškajúce platby údajne finančne ohroziť. Napríklad malá firma Kovo zo Žiliny dostala za minuloročnú montáž pomocných konštrukcií vo výrobných halách budúcej automobilky doteraz len štvrť milióna korún, hoci hodnota zákazky predstavovala okolo 2,4 milióna korún. "Spoločnosť Wi Tech Slovakia, pre ktorú sme vlani v októbri až decembri pracovali, nás stále odsúva. Peniaze neposiela, a tak nemám z čoho zaplatiť za materiál a náradie firmám, od ktorých ich kupujem," upozornil na zlú platobnú disciplínu konateľ spoločnosti Kovo Štefan Valíček.

Konateľ Wi Techu, ktorého majiteľom je kórejská firma Witech, meškanie platieb priznal. Tvrdil, že aj jeho spoločnosť dostáva peniaze od iných kórejských firiem oneskorene.

Denník napísal, že podobne ako Kovo sú na tom aj ďalšie malé slovenské a české firmy. "Nachádzajú sa až na konci reťazca firiem, ktoré stavajú automobilku. Medzi nimi a spoločnosťou Hyundai sú ďalšie tri až štyri väčšie kórejské spoločnosti, a tie akoby na naše malé firmy zabúdali," dodali HN. "Keď terajšiu zákazku skončím, už nebudem s nimi spolupracovať," povedal konateľ žilinskej firmy Tlaksystém - kompakt Branislav Sedmák. Wi Tech Slovakia jej za montážne a izolačné práce v automobilke Hyundai dlží asi 1,3 milióna Sk.

Výstavba automobilky Hyundai v Nošoviciach si do konca januára vyžiadala zhruba 400 miliónov eur (vyše 13 miliárd Sk). Do spustenia sériovej výroby v budúcom roku plánuje Hyundai investovať do fabriky 990 miliónov eur (32,5 miliardy Sk).
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu