Utorok21. máj 2024, meniny má Zina, zajtra Júlia, Juliána, Rita

Euro straší Slovákov: Zmrazíme kvôli tomu ceny?

Europoslanec Miloš Koterec
Europoslanec Miloš Koterec (Zdroj: Nový Čas)

BRATISLAVA/BRUSEL - Už len 318 dní a máme tu euro. Stará dobrá koruna totiž pravdepodobne odíde do histórie od januára 2009. Slováci sa ale novej meny boja, straší ich najmä neprimerané zdražovanie zo strany obchodníkov. Tomu môže zabrániť zmrazenie cien. Takýto krok pri prechode na euro urobili napríklad Malťania.

Obyvatelia ostrovného štátu v Stredomorí platia novou menou od začiatku roka. Tamojšia vláda sa s výrobcami a obchodníkmi dohodla na zmrazení cien asi 3 500 výrobkov. A to až do leta. „Malo by zmysel urobiť to aj u nás,“ povedal Novému Času europoslanec Miloš Koterec (Smer). O svojej iniciatíve už hovoril aj v europarlamente, chystá sa diskutovať aj na Slovensku.

Minister financií ale myšlienku fixovania cien ešte koncom minulého roka odmietal. „Takto ďaleko nechceme ísť,“ povedal Ján Počiatek (Smer) v denníku Pravda. Podľa Miloša Koterca by zmrazenú cenu pri vybraných výrobkoch a službách garantovala džentlmenská dohoda. „Sme ochotní diskutovať o rôznych návrhoch,“ reagoval hovorca rezortu financií Miroslav Šmál.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu