Nedeľa2. jún 2024, meniny má Oxana, Xénia, zajtra Karolína, Kevin

Liter mlieka od septembra zdražel o štyri koruny

(Zdroj: ČTK)

BRATISLAVA - Ceny za liter mlieka sa v niektorých obchodných reťazcoch od septembra zvýšili o 20 až 30 percent, teda o tri až štyri koruny. Dôvodom je nedostatok mlieka v Európe. Ide o najväčšie zvýšenie za posledné roky, napísal dnes Pravda.

"Mlieka niet v celej Európe, sme pripravení zaplatiť zaň viac," povedal Ján Johanes z najväčšej slovenskej mliekarne Rajo Bratislava. Pripomenul však, že farmárom budú môcť pridať len toľko percent, koľko sa im podarí vyrokovať s obchodnými reťazcami.

Ceny za trvanlivé mlieko už zvýšil napríklad reťazec Billa, starú cenu ponechal len pre mlieko, ktoré predáva pod vlastnou značkou. S mliekarmi sa chystá rokovať aj Tesco.

"Rokujeme s mliekarňami o zvýšení cien. Zdraželi všetky krmivá, čo zvýšilo náklady na výrobu. Potrebujeme pridať 15 percent," cituje Pravda predsedu Slovenského zväzu prvovýrobcov mlieka Vladimíra Chovana.

Na budúci rok sa môže podľa Chovana problém s mliekom ešte vyostriť, pretože sa vyrobilo menej krmív a sú navyše drahé. "Kto bude chcieť mlieko, musí zaň zaplatiť, inak ho môžu vykúpiť zahraniční odberatelia, ktorým nerobí problém cena vyššia aj o 1,50 Sk za liter," uviedol.

Zdraženie mlieka by sa malo prejaviť aj v cenách ďalších mliečnych výrobkov, napríklad syrov.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu