Sobota18. máj 2024, meniny má Viola, zajtra Gertrúda

Škatuľka cigariet zdražie o desať korún

BRATISLAVA - Fajčiari by mali od budúceho roka siahnuť opäť o niečo hlbšie do vrecka. Vyplýva to z návrhu na zvýšenie spotrebnej dane z tabakových výrobkov, ktorý dnes schválila vláda Roberta Fica.

Ak predajcovia zvýšenie dane zohľadnia v cenách, škatuľka najpredávanejších cigariet za 50 Sk by mohla od januára zdražieť zhruba o desať korún. Materiál ešte musí schváliť parlament.

Spotrebná daň z cigariet je v súčasnosti stanovená súčtom pevnej čiastky 1,10 Sk za každú cigaretu a pohyblivej sumy, ktorá predstavuje 23 percent z maloobchodnej ceny cigariet. Spotrebná daň však nesmie byť nižšia než 1,70 Sk za kus.

Podľa vládou schváleného materiálu by pevná sadzba dane mala stúpnuť na 1,36 Sk za kus, pohyblivá časť sa má zvýšiť na 25 percent z ceny cigariet. Minimálna spotrebná daň by mala vzrásť o 40 halierov na 2,10 Sk za kus.

Ministerstvo financií predpokladá, že vyššia spotrebná daň prinesie dodatočné príjmy do štátneho rozpočtu v budúcom roku vo výške 1,2 miliardy korún. V ďalších dvoch rokoch by mala prispieť ročne viac ako 1,4 miliardami Sk. Vlani štát na daniach za tabakové výrobky vybral viac ako 11,4 miliardy korún, v tomto roku očakáva navýšenie vybranej sumy o vyše dve miliardy.

K zvyšovaniu spotrebných daní sa Slovensko zaviazalo vstupom do Európskej únie. Od roku 2009 by spotrebná daň na tabakové výrobky nemala byť nižšia ako 57 percent z maloobchodnej ceny cigariet najpredávanejšej kategórie. Sadzba dane by súčasne mala predstavovať aspoň 64 eur (asi 2160 Sk) na tisíc kusov cigariet.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu