Sobota1. jún 2024, meniny má Žaneta, zajtra Oxana, Xénia

Vláda schválila zvýšenie sociálnych dávok

BRATISLAVA - Vláda dnes schválila návrh na zvýšenie viacerých sociálnych dávok. Od nového roka by si tak mali prilepšiť o 300 korún mesačne starobní či invalidní dôchodcovia, ktorí majú nezaopatrené deti.

Od septembra budú okrem toho dostávať o niečo viac peňazí ľudia v hmotnej núdzi, na nárast príspevkov o desiatky korún sa môžu tešiť aj poberatelia príspevkov na bývanie.

Dôchodcovia s nezaopatrenými deťmi by mali dostávať viac peňazí na základe novely zákona o prídavku na dieťa, ktorej predlohu ešte musí posúdiť parlament. Nová 300-korunová dávka má kompenzovať dôchodcom to, že si nemôžu uplatňovať daňovú úľavu ako zarábajúci otcovia a matky, čím ročne oproti neinvalidným dôchodcom prichádzajú zhruba o 6500 korún.

Príplatok k prídavku na dieťa, ktorý je v súčasnosti 540 korún, by tak malo dostať podľa odhadov asi 20.000 z viac než 33.000 starobných a invalidných dôchodcov s nezaopatrenými deťmi. V budúcom roku by si mala zmena vyžiadať asi 123 miliónov korún.

Celkovo štát všetkým slovenským rodičom, ktorí majú nárok na prídavky na deti, vyplatí podľa Štatistického úradu viac než 8,5 miliardy korún ročne. Ministerstvo sociálnych vecí už pripravilo aj návrh, aby sa prídavok na dieťa zvýšil všetkým rodičom, a to o desať korún. Návrh sa ešte na rokovanie vlády nedostal.

Ministerstvo zákonom taktiež plánuje zabrániť tomu, aby ľudia poberali príspevky na dieťa vo viacerých štátoch súbežne. Dlhodobo nezamestnaní či rodiny s nízkym príjmom budú vďaka schválenému nariadeniu vlády zase dostávať od septembra 1680 Sk mesačne, čo je o 40 korún viac ako v súčasnosti. Rodičia v hmotnej núdzi, ktorí majú najmenej päť detí, budú od štátu poberať o 200 korún viac, teda 4100 Sk mesačne.

Rovnako od septembra budú poberatelia dostávať aj vyšší príspevok na bývanie. Ak v domácnosti žije jedna osoba, zvýši sa príspevok o 30 korún na 1490 Sk, viacčlenným domácnostiam štátna podpora narastie o 50 Sk na 2350 korún.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu