Streda1. máj 2024, dnes je Sviatok práce,

Ventilátory a bazény idú na dračku

Bazény do záhrady sa stali hitom sezóny.
Bazény do záhrady sa stali hitom sezóny.

BRATISLAVA - Z extrémne vysokých teplôt, ktoré v posledných dňoch zasiahli Slovensko, sa môžu tešiť nielen predajcovia klimatizácií a ventilátorov. Obchodníci predajú počas horúcich letných dní tiež viac nápojov, zmrzliny alebo bazénov.

Vyplýva to z vyjadrení zástupcov obchodníkov, ktorých oslovila ČTK. Teplota vzduchu v krajine už niekoľko dní vysoko prekračuje 30 stupňov Celzia, doteraz padlo viacero denných teplotných rekordov.

"Po nástupe vysokých teplôt stúpol predaj sortimentu, do ktorého sú zaradené aj klimatizácie, asi o 30 percent," povedala Oľga Hrnčiarová, hovorkyňa najväčšieho obchodného reťazca v krajine, spoločnosti Tesco. Lepšie sa predáva aj pivo, zmrzlina, minerálky a ďalšie nealkoholické nápoje, dodala.

Ľudia, ktorí nakupujú cez internetové obchodné centrum hej.sk, sa v týchto dňoch vrhli skôr na bazény ako klimatizácie. "Sú naozaj hitom sezóny," poznamenal Pavel Gall zo spoločnosti Eurocomm SK, ktorá centrum prevádzkuje. Počty objednávok bazénov podľa neho prevyšujú záujem o tento tovar spred roka. Z klimatizácií však firma ponúka iba mobilné klimatizačné jednotky, keďže nezabezpečuje pre zákazníkov inštalačné služby.

Klimatizácie a ventilátory idú v týchto dňoch na dračku aj v predajniach Datart Megastore. "Nárast predaja sa pohybuje v stovkách percent," priblížil výkonný riaditeľ spoločnosti Pavel Sláma. Dopyt vzrástol prevažne od súkromných osôb, ktoré kupujú hlavne mobilné klimatizácie s jednoduchou montážou.

Ceny klimatizácií podľa Slámu oproti vlaňajšku klesli. "Zákazník to pocíti skorej na tom, že za tú istú cenu dostane zariadenie s vyššou výbavou," doplnil. Ak si napríklad niekto vlani kúpil mechanickú mobilnú klimatizáciu za takmer 10.000 korún, teraz dostane podľa neho za tú istú cenu prístroj s plne digitálnym ovládaním.

Tropické teploty by na Slovensku mali ustúpiť počas najbližšieho víkendu. Meteorológovia však upozorňovali, že terajšia vlna horúčav nemusí byť počas tohtoročného leta poslednou. Vôbec najvyššiu teplotu v krajine doteraz namerali ešte v roku 1950 v Komárne, keď sa ortuť teplomera vyšplhala až na 39,8 stupňa Celzia.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu