Pondelok13. máj 2024, meniny má Servác, zajtra Bonifác

V horúčavach pozor na hady!

KOŠICE - Tropické počasie, ktoré v týchto dňoch zasiahlo Slovensko, láka cez deň hady k väčšej aktivite. Človek sa tak môže s plazmi stretnúť častejšie, povedal ČTK Branislav Peťko zo Slovenskej akadémie vied.

Väčšina zvierat sa však pred páľavou schováva v tieni lesa a znižuje svoju aktivitu počas dňa.

"Hady sa radi vyhrievajú na kameňoch, stretnutie s hadom je preto v týchto dňoch pravdepodobnejšie," uviedol Peťko. Hady podľa neho vyhľadávajú krajinu so skalami či kameňmi, turisti by preto mali zvýšiť opatrnosť. Väčšina hadov však nie je jedovatých, najčastejšie sú to užovky, môže však medzi nimi byť aj jedovatá zmija, uviedol Peťko.

Naopak, horúčavám sa vyhýbajú kliešte, ktoré majú v letných mesiacoch útlm. "Aktívne jedince sa však presúvajú do vyšších polôh, kde je chladnejšie a vlhkejšie," povedal Peťko.

Horúčavy pomerne dobre znáša medveď. "Medvede v takýchto dňoch vyhľadávajú posledné opustené potoky či jazierka v horách, kde sa radi ochladzujú," povedal Marián Janiga z Výskumného ústavu vysokohorskej biológie. Podľa neho medvede sa s teplom vyrovnávajú aj tým, že sú aktívnejšie v noci.

Podobne reagujú aj jelene. Tie cez deň oddychujú v tieni, aktívne sú skoro ráno alebo v noci.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu