Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Automobilka Ford chce vyrábať autá v Kechneci

BRATISLAVA - Americká automobilka Ford Motor Company zvažuje postavenie závodu za niekoľko desiatok miliárd korún v priemyselnom parku v Kechneci na východnom Slovensku. Napísali to dnes Hospodárske noviny (HN). O investícií by sa malo rozhodnúť v septembri. Chystané rokovania s investorom potvrdil starosta obce Kechnec Jozef Konkoly, meno firmy neprezradil. V hre o investíciu sú údajne aj ďalšie európske štáty vrátane Česka.

V prípade úspechu by tak krajina popri závode Volkswagenu, PSA Peugeot Citroën a kórejskej KIA Motors prilákala štvrtú automobilku. Ford už v Kechneci zastúpenie má. Spolu s nemeckou spoločnosťou Getrag tam montuje prevodovky.

"Je to renomovaná svetová značka, ktorá plánuje na východe (Európy) vyrábať osobné autá vyššej triedy. Ide o investíciu rádovo v desiatkach miliárd korún a v stovkách pracovných miest," povedal Konkoly o investorovi. Rokovania s vedením automobilky sa majú uskutočniť do konca júna. "Z naše strany aj zo strany automobilky je záujem o Kechnec," dodal. Definitívne rozhodnutie však má padnúť až o tri mesiace.

Ford už pred rokom potvrdil, že v regióne strednej a východnej Európy zvažuje postaviť závod. Okrem Slovenska majú byť v hre aj Česko, Rumunsko, Bulharsko a Chorvátsko. V neprospech Slovenska je údajne prítomnosť troch veľkých automobiliek v krajine, ktoré vyrábajú v Bratislave, Trnave a pri Žiline.

Obec Kechnec si predbežne zabezpečila právo na kúpu 150 hektárov pozemkov, ktoré by mohla poskytnúť automobilke. Potrebovala by však 250 miliónov korún, aby za parcely mohla zaplatiť.

Slovensko v posledných rokoch prilákalo zahraničných investorov hlavne do automobilového priemyslu. Automobilky, ktoré postavili na Slovensku závody, nasledovali ich dodávatelia komponentov, ktorí sa tiež rozhodli vyrábať v krajine.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu