Streda15. máj 2024, meniny má Žofia, Sofia, zajtra Svetozár

Letoví dispečeri štrajkovať zatiaľ nebudú

Letisko M. R. Štefánika
Letisko M. R. Štefánika

BRATISLAVA - Letoví dispečeri sa zatiaľ nevrátia k februárovému štrajku. O tom, či opäť obnovia svoj protest, rozhodnú asi o týždeň po preštudovaní záverov medzinárodného auditu bezpečnosti letovej prevádzky.

Závery im dnes poskytlo ministerstvo dopravy. ČTK to povedal šéf Združenia riadiacich letovej prevádzky Ľuboš Laurenčík.

"Ministerstvo dopravy nám dnes popoludní odovzdalo originálne závery výsledkov auditu. Berieme si čas na preštudovanie správy," poznamenal Laurenčík. O ďalšom postupe by podľa neho mohli dispečeri rozhodnúť zhruba o týždeň.

Časť letových navigátorov vo februári na päť dní prerušila prácu. Žiadali odvolať riaditeľa Letových prevádzkových služieb (LPS) Romana Bíra, ktorý je podľa nich zodpovedný za nedostatočnú bezpečnosť letovej prevádzky. Protest prerušili po dohode s ministerstvom dopravy, ktoré prisľúbilo, že zabezpečí v podniku vykonanie medzinárodného auditu.

Európska agentúra pre bezpečnosť letovej prevádzky (Eurocontrol), ktorá v LPS uskutočnila kontrolu, nenašla žiadne závažné nedostatky v oblasti bezpečnosti. Audit však odhalil ďalšie rezervy v podniku, ktoré podľa navigátorov pravdepodobne naďalej zostávajú dôvodom na odvolanie Bíra.

Navigátori sa po zverejnení výsledkov auditu Eurocontrolu sťažovali, že ministerstvo nedodržalo dohodu, a nechce im poskytnúť originálne závery. Úrad reagoval tvrdením, že dohodu s dispečermi neporušil.

Februárový štrajk dispečerov výrazne nezasiahol do príletov a odletov na slovenských letiskách. Letecké spoločnosti však museli odkláňať svoje prelety mimo slovenského územia, čo LPS spôsobilo niekoľkomiliónovú stratu.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu