Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Nestaňte sa workoholikom!

Pre vorkoholika je práca na prvom mieste.
Pre vorkoholika je práca na prvom mieste.

Ak sa vám myšlienky neustále točia okolo zamestnania, pracovné úlohy si beriete domov a venujete im všetok voľný čas, buďte opatrní. Ste na najlepšej ceste k vorkoholizmu! Podľa odborníkov takéto prehnané zanietenie a vysoké nasadenie spôsobuje nielen psychickú, ale aj fyzickú záťaž. Bolesti hlavy a komplikácie s trávením môžete zahnať odbúraním stresu a dostatočným odpočinkom.

Rovnako ako aj pri iných závislostiach, aj táto dokáže človeka zničiť. Zdravotné problémy, ktoré sa s ňou spájajú, prichádzajú postupne, takže si ich často ani nestihnete uvedomiť. Začína sa to stresom, poruchami spánku a bolesťami hlavy. Zvyšuje sa aj krvný tlak a naopak, znižuje sa schopnosť sústredenia. Pridávajú sa depresie a pokiaľ v pracovnom tempe nepoľavíte, hrozia vám aj problémy s tráviacim traktom, a v konečnom dôsledku srdcový infarkt či mozgová príhoda.

Kto je najviac ohrozený


Podľa psychológov nie je nikto proti vorkoholizmu imúnny, takže mu môže podľahnúť každý. Stačí len získať zamestnanie, ktoré vás baví. Pre vorkoholika je totiž typické, že dáva prednosť práci dokonca pred rodinou. Najrizikovejšími skupinami sú manažéri a lekári, ktorí nesú zodpovednosť za iných a musia byť v strehu 24 hodín denne. Ohrozené sú aj mladé ženy bez záväzkov a ženy v strednom veku. Prácou totiž často vypĺňajú svoj voľný čas, ktorý by inokedy venovali partnerovi alebo deťom.

Ako sa jej zbaviť


Cesta závislosti od práce nie je až taká jednoduchá a to predovšetkým preto, že býva oceňovaná a uznávaná vysokými zárobkami. Takáto motivácia môže však problém ešte prehĺbiť. No ak si dokážete priznať, že pracujete viac ako inokedy a vyskytujú sa u vás príznaky závislosti, nechajte si poradiť. Najlepšími liekmi sú odpočinok, pravidelná strava a efektívne trávenie voľného času (šport, pravidelné vychádzky).

Vyhnite sa vorkoholizmu


- určite si priority,
- neberte si viac úloh, ak nestíhate,
- naučte sa povedať nie!
- plánujte si voľný čas a dodržiavajte ho,
- doprajte si dovolenku.

Ako spoznáte „závisláka“


- Má veľa dovolenky ešte z minulého roku
- Stále pracuje, nedokáže vypnúť ani doma
- Pracuje aj cez víkendy a sviatky
- Myslí si, že je nenahraditeľný
- Keď nepracuje, má pocit viny
- Robí niekoľko vecí naraz
- Stále má pocit, že svoju prácu nestíha

Najpracovitejší sú rozvedení muži


Podľa sociologičky Radky Dudovej práve rozvedení muži trávia v zamestnaní najviac času. Práca im totiž po rozvode nahrádza rodinu. Zamestnanie však k životnej pohode nestačí a možno práve z toho dôvodu sú často so svojou prácou nespokojní. „Pokiaľ niekoho uspokojuje rodinný život, zároveň ho práca baví viac,“ vysvetľuje Dudová.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu