Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Patríte medzi vorkoholikov? Tak oslavujte, dnes máte sviatok

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BRATISLAVA - Najčastejšie postihuje vysokoškolsky vzdelaných ľudí, viac mužov ako ženy a sklony k nemu má vraj každý štvrtý zamestnanec. Reč je o vorkoholizme, ktorý je definovaný ako závislosť od práce. Práve vorkoholici majú dnes svoj sviatok.

Vorkoholik je ten, pre ktorého je práca jediným zmyslom života a nahrádza mu rodinu aj koníčky. Nepozná relax, dovolenku či voľné víkendy. Keď nepracuje, prežíva podobné príznaky ako akýkoľvek iný abstinent závislý od inej formy závislosti, tvrdí personálna agentúra Adecco.

"Slováci sú pracovití a v kombinácii s náročnými požiadavkami zahraničných zamestnávateľov sa na vedúcich pozíciách často stretávam s vorkoholizmom," hovorí riaditeľka agentúry Bruna Jakub. Závislosť od práce je podľa nej paradoxne rozšírená viac medzi stredným manažmentom. "Tam chcú ľudia niečo dokázať, napredovať v kariére, ukázať výsledky v krátkej dobe a stále zvyšujú podiel pracovného času oproti relaxu," vysvetľuje. Peniaze bývajú vraj často sekundárne. 

Podľa personalistov je dôležité odlišovať vorkoholizmus a pracovitosť, nakoľko nie každý pracovitý človek, ktorý pracuje aj 12 hodín denne, je aj vorkoholik. Vorkoholizmus najčastejšie postihuje vysokoškolsky vzdelaných ľudí, viac mužov ako ženy. Oveľa dôležitejší vplyv ako vzdelanie a pohlavie má však náplň práce, tlak prostredia, finančné záväzky, ktoré má človek a ktoré ho nútia stále viac a viac pracovať. "Vorkoholikov môžeme stretnúť v akomkoľvek zamestnaní, no najčastejšie sú to manažéri, obchodníci a lekári," tvrdí personálna agentúra.

Ľudia pracujúci viac ako 50 hodín týždenne sú podľa slov personalistov náchylnejší na choroby a psychické poruchy, predovšetkým depresiu. Vorkoholizmus spôsobuje aj ďalšie zdravotné problémy ako nespavosť, úzkosť alebo ochorenia srdca. Už 10 hodín práce denne vraj zvyšuje riziko srdcovo-cievnych ochorení o 45 percent. "Ak pracujete 11 a viac hodín, riziko je vyššie až o 67 percent v porovnaní s ľuďmi pracujúcimi osem hodín," uvádza personálna agentúra.

Najväčší nábeh na vorkoholizmus má vraj generácia narodená medzi rokmi 1964 a 1979. Už viac si užíva život generácia po roku 1979. Generácia narodená po roku 2000 je vraj svojím životným štýlom už teraz veľmi špecifická a odlišná od ostatných generácií. 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu