Utorok16. apríl 2024, meniny má Dana, Danica, zajtra Rudolf

Legendárna Ozeta Trenčín: Dnes je jej koniec!

V Ozete zostanú len opustené haly, prázdne stoličky a ticho... Zobraziť galériu (4)
V Ozete zostanú len opustené haly, prázdne stoličky a ticho...

TRENČÍN - Ešte pred pár dňami to v trenčianskej Ozete žilo. V halách hučali stroje, všade bolo počuť vravu a po chodbách sa premávali zamestnané krajčírky.

Dnes v obrovských vestibuloch vládne ticho. Stroje mlčia, stoličky ležia opustené na stoloch hore nohami. Takto vyzerá koniec kedysi slávnej firmy. Spolu s ňou dosnívala svoj sen aj Marta Bajzíková (56) a ďalších 716 zamestnancov...

Včera ráno bolo v trenčianskom závode iba veľmi málo ľudí. Niektorí si prišli po osobné veci, iní pomáhali s balením majetku firmy. Marta Bajzíková sa včera prišla poslednýkrát pozrieť do podniku, kde prežila takmer celý svoj život. V trenčianskej Ozete pracovala spolu 39 rokov, z toho 37 ako technologička. „Zatiaľ nemám novú prácu, odchádzam o tri roky skôr do predčasného dôchodku,“ povedala Marta Bajzíková, ktorá chce nateraz ostať doma.

Legendárna Ozeta Trenčín: Dnes
Zobraziť galériu (4)
Na prácu však nezanevrela: „Najradšej by som šla pracovať do Trenčianskych Teplíc do kúpeľov. Ovládam nemčinu, tam by som to mohla využiť.“ Veľmi dobre však vie, že celý život robila v odevnej firme, takže ak si aj nájde prácu, tak zrejme najskôr ako nejaká chyžná. „Problém je v tom, že v mojom veku si už len ťažko nájdem novú robotu. Takto tesne pred dôchodkom ma nikde nechceli,“ povedala.

Jej kolegyňa Stazka Varhaníková (34), ktorá sa spolu s ňou zúčastnila na trhu práce, už v odevnom odbore pracovať nechce. „Krajčírstvo na Slovensku už nemá budúcnosť,“ myslí si mamička 10- a 13-ročného dieťaťa.

Budúcnosť si však skôr či neskôr bude musieť vyjasniť takmer 900 ľudí. Od zajtra sa výroba v Trenčíne aj Skalici definitívne skončí. Väčšina zamestnancov si už svoju výpoveď prevzala. Haly pomaly pustnú, do konca apríla sa v nich objaví asi 20 ľudí, ktorí budú zabezpečovať dokončovacie práce.

Podľa personálnej riaditeľky firmy Marcely Vlčkovej si približne polovica z ľudí, ktorí si prevzali výpoveď, našla od apríla novú prácu. „V uplynulých týždňoch bola väčšina našich zamestnancov v kontakte s inými firmami, zúčastňovali sa na pohovoroch, odosielali dotazníky,“ dodala. Realita však bude úplne jasná v ďalších týždňoch, keď sa všetci dotknutí zaevidujú na úrade práce.

Koniec po 67 rokoch

Ozeta vznikla v Trenčíne v auguste 1940. V roku 2003 ju prevzala finančná spoločnosť Penta. Spoločnosť Ozeta Neo je pokračovateľom odevnej výroby pôvodne vyrábanej podnikom Ozeta, ktorý sa v decembri 2002 dostal do konkurzu. Firmu s asi 3 728 zamestnancami prevzala skupina Penta. V roku 2004 Ozeta vykázala stratu 103 miliónov a vlani 36 miliónov. Výroba pokračuje v Topoľčanoch a Tornali.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu