Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

Kórejský Sewon v Rimavskej Sobote zamestná 1200 ľudí

BANSKÁ BYSTRICA - Rimavská Sobota a kórejský výrobca káblových zväzkov pre automobilový priemysel Sewon dnes podpísali nájomnú zmluvu na objekt bývalých kasární. Firma tam plánuje zamestnať viac ako 1200 ľudí a do roku 2009 preinvestovať 118 miliónov korún. ČTK o tom informovala hovorkyňa štátnej investičnej agentúry SARIO Jana Murínová.

Prenájom kasární, ktoré vláda bezplatne na mesto previedla, schválili mestskí poslanci v polovici februára. Investor zaplatí za prenájom v nasledujúcich desiatich rokoch spolu 700.000 korún.

Podľa pôvodných informácií mala kórejská firma preinvestovať iba 35 miliónov korún. "Investor chce celkovo preinvestovať 118 miliónov korún, no čaká na vyjadrenie úradov k žiadosti o štátnu pomoc," povedala Murínová.

V súčasnosti Sewon upravuje priestory kasární tak, aby tu v priebehu júna mohli spustiť výrobu. Dovtedy sa káblové zväzky budú vyrábať na dvoch linkách, ktoré firma provizórne namontovala v prenajatých priestoroch mäsokombinátu Tauris. Začiatkom tohto týždňa už Sewon v Rimavskej Sobote zamestnával 120 ľudí.

Sewon v Rimavskej Sobote nahradil pôvodne ohlásenú investíciu nemeckej firmy Dräxlmaier, ktorá v minulom roku podobnú výrobu nakoniec umiestnila v Rumunsku. Firma je prvým väčším investorom, ktorý pomôže znížiť takmer 30-percentnú nezamestnanosť v okrese. Úrad práce v Rimavskej Sobote evidoval koncom januára viac ako 12.000 nezamestnaných.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu