Streda22. máj 2024, meniny má Júlia, Juliána, Rita, zajtra Želmíra

Letoví navigátori zastavili štrajk, dohodli sa s ministrom

Minister dopravy Ľubomír Vážny.
Minister dopravy Ľubomír Vážny.

BRATISLAVA - Slovenskí letoví navigátori zastavili štrajk. Po piatich dňoch protestu sa na tom dnes dohodli s ministrom dopravy Ľubomírom Vážnym.

Novinárom to povedal hovorca štrajkujúcich Pavel Bugár, potvrdilo to aj ministerstvo. Znamená to, že medzinárodné linky už nebudú musieť odkláňať svoje lety mimo Slovenska. Dispečeri však ostanú v štrajkovej pohotovosti.

"Za najväčší prínos považujeme skutočnosť, že sme upútali pozornosť na bezpečnostné problémy a riziká letovej prevádzky, na ktoré sme bezvýsledne poukazovali tri roky," uviedol prezident Združenia riadiacich letovej prevádzky Luboš Laurenčík vo vyhlásení.

Letová prevádzka nad Slovenskom by sa mala vrátiť do bežného stavu v priebehu niekoľkých hodín, záležať bude na reakcii európskeho centra letovej prevádzky v Bruseli.

Navigátori štrajkovali od štvrtka. Žiadali najmä odvolanie šéfa Letových prevádzkových služieb (LPS) Romana Bíra, ktorý podľa nich nevedel zaistiť bezpečnosť letovej prevádzky. Minister Vážny však riaditeľa LPS odvolať odmietol a vytkol dispečerom, že v skutočnosti chcú, aby im zvýšili mzdy.

Podľa ministerstva dopravy sa však v dnešnej dohode dispečeri zaviazali, že nebudú požadovať zvýšenie platov na rok 2008. Mzda dispečera vrátane ďalších príspevkov dosahuje zhruba 220.000 Sk mesačne, čo je dvanásťnásobok priemernej mzdy v ekonomike.

Do práce dispečeri nastúpili dnes o 14:00, naďalej však zostávajú v štrajkovej pohotovosti.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu