Streda22. máj 2024, meniny má Júlia, Juliána, Rita, zajtra Želmíra

Navigátori možno dnes nastúpia do práce

Navigátorska veža bratislavského letiska.
Navigátorska veža bratislavského letiska.

BRATISLAVA - Štrajkujúci leteckí navigátori možno už dnes dopoludnia nastúpia do práce. Na podmienkach skončenia už päť dní trvajúceho protestu sa včera dohodli s ministerstvom dopravy.

S dohodou však ešte musia súhlasiť aj ďalší dispečeri, až potom začnú pracovať. ČTK to povedal zástupca navigátorov aj hovorca ministerstva dopravy. "Dohodli sme sa, že sa vieme dohodnúť," zhodli sa zástupca štrajkujúcich navigátorov Pavel Bugár aj hovorca ministerstva dopravy Marián Jánošík. Podrobnosti z rokovania zatiaľ nechceli spresniť. "Obe strany spravili ústretové kroky, aby prišlo k dohode," poznamenal Bugár.

Dispečeri chceli svojim protestom dosiahnuť zlepšenie pracovných podmienok a zvýšenie bezpečnosti leteckej dopravy a tiež požadovali odvolanie riaditeľa štátneho podniku Letové prevádzkové služby (LPS) Romana Bíra. Štrajk údajne podporuje väčšina zo zhruba 120 slovenských navigátorov.

Ak navrhovanú dohodu dispečeri schvália, letová prevádzka by sa mala postupne obnoviť počas dopoludnia. "Okolo poludnia by sa mala dostať do normálu," dodal Jánošík.

Počas protestu boli zo slovenského vzdušného priestoru odklonené všetky bežné prelety nad susedné krajiny s výnimkou humanitárnych letov. Pravidelné prílety a odlety zo slovenských letísk štrajk výraznejšie neobmedzil.

Minister dopravy ešte počas dneška nespokojným dispečerom pohrozil, ak štrajk v utorok neukončia, štát ho v stredu napadne na súde. Protest je podľa neho nezákonný a navigátori chcú dosiahnuť len zvýšenie platov. Tí však takéto výčitky opakovane odmietli.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu